Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Låt oss rikta våra gevär mot alla islamiska palestinska muslimer och få det gjort.", skrev Babak-Avner Hejazi på Facebook den 20 juni.

Tidningen Expressen portades från Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm. I partiorganet SD-kuriren förklarade partiet beslutet. Sverigedemokraterna menade att Expressen samarbetat med "vänsterextremister" i sin bevakning av partiet. Tidningen avslöjade inför valet att en rad sverigedemokrater anonymt uttryckt grov rasism på hatsajter. Det är Expressen samarbetspartner, Researchgruppen, som Sverigedemokraterna anklagar för extremism.

"Sverigedemokraterna har antagit en nolltolerans mot rasism och politisk extremism. I denna nolltolerans ingår att partiet inte samverkar med eller har samröre med organisationer som försvarar eller utövar politiskt våld. Partiet samverkar heller inte med organisationer som legitimerar våldsförhärligande extremism eller som samarbetar med våldsamma extremister.", hävdades i SD-kuriren.

Expo Idag kan visa att Sverigedemokraterna, trots sin påstådda policy mot "våldsförhärligande extremism", bjöd in Babak-Avner Hejazi, som kallar sig för Avner Yonathan ben Yisrael, till sin valvaka. Han är grundare av organisationen Svensk judisk Dialog, en organisation som Judiska Centralrådet och Judiska församlingen i Stockholm tagit avstånd från. Hejazi har flera gånger skrivit våldsbejakande och rasistiska kommentarer om muslimer. På Facebook skriver han att muslimer är "motbjudande". I ett annat inlägg beskriver han befolkningen i Gaza som "råttor" som borde atombombas:

"Vi har stora tillgångar i Dimona som vi behöver testa på råttorna i Gaza", skrev Hejazi den 17 juni på Facebook.

Dimona är en israelisk stad som framför allt förknippas med att landets kärnforskningsanläggningar ligger nära staden som bedöms vara kopplad till landets kärnvapensarsenal.

På flera bilder från valvakan poserar Babak-Avner Hejazi med ledande företrädare från Sverigedemokraterna, bland annat partisekreterare Björn Söder och den rättspolitiske talespersonen Richard Jomshof.

– Jag känner till att Svensk judisk dialog var på valvakan, men jag känner till väldigt lite om dem. Jag fick lite information på valvakan. Men det var inget nämnvärt. Jag tycker naturligtvis inte att någon människa ska uttrycka sig som du säger att han har gjort, vare sig det är mot politiska motståndare eller religiösa minoriteter, säger Richard Jomshof till Expo Idag.

Men valvakan var inte första gången som ledande Sverigedemokrater haft kontakt med Hejazi och Svensk judisk dialog. I i våras deltog riksdagsledamoten Julia Kronlid på ett möte med Hejazi på vilket han läste upp ett manifest med krav på att bland annat alla ekonomiska bidrag till Västbanken ska stoppas.

I svensk judisk dialogs egenproducerade videoklipp, också från i våras, framgår att de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna, Kent Ekeroth, Anna Hagwall, Julia Kronlid och Markus Wiechel varit på ett möte anordnat av Svensk judisk dialog. På mötet träffade sverigedemokraterna bland andra David Rubin, tidigare borgmästare i Shiloh, en israelisk bosättning på Västbanken. Rubin motsätter sig muslimsk invandring till USA och har skrivit boken "Den islamska tsunamin" där han ger uttryck för antimuslimska konspirationsteorier.

Sverigedemokraterna tonar till Expo Idag ned sin kännedom om Svensk judisk dialog. Markus Wiechel förnekar all kännedom om Svensk judisk dialog.

– Jag vet inte alls vad det är för organisation. Jag känner inte till dem, säger Wiechel till Expo Idag.

När Expo påtalar att han deltagit på ett möte arrangerat av Svensk judisk dialog, medger Wiechel att han deltog på det.

– Ja, nu vet jag vad det handlar om. De besökte oss i riksdagskansliet, men jag vet inte vilka de är, mer än att de besökte oss där. Jag minns faktiskt inte vad som sades på mötet, säger Wiechel.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen bekräftar dock att Hejazi varit i kontakt med flera ledamöter.

– Jag vet att han satt olika ledamöter i kontakt med politiker från Israel. Det känner jag till. Det har funnits kontakter innanför de ramarna, säger Martin Kinnnunen.

Kinnunen menar att partiet inte haft något samarbete utan att det är vanligt att ledamöter träffar "intressenter" för att lyssna. Han menar även att Sverigedemokraterna inte officiellt bjudit in Svensk judisk dialog till valvakan.

– Jag vet inte om någon förening var inbjuden. Många tar med sig gäster. I det här fallet så skulle jag tro att någon bjudit in honom som gäst och det ska inte ses som ett ställningstagande. Ingen prövning har gjorts, säger Kinnunen.

Ni portade Expressen för att ni inte ville ha extremister på valvakan?

– Det handlade om ett samarbete som mediebolaget Expressen har med en annan organisation. Hade någon bjudit in någon som arbetar på Expressen som gäst så hade nog den personen också kommit in.

Fotnot: Samtliga av Babak-Avner Hejazis citat är översatta från engelska.

Ämnen i artikeln