sd sdu malmo

Sverigedemokratisk ungdom har förbundskongress i helgen. Nu kan Expo Idag avslöja att en av styrelseledamot som föreslagits är dömd för flera grova våldsbrott. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

Dömd för järnrörsattack - kandiderar till SDU:s styrelse

Publicerad 2014-11-27

Med stöd av Sverigedemokraternas ledning presenterades i veckan en alternativ styrelse inför SDU:s kongress i helgen. Listan toppas av Henrik Vinge, tillika Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson pressekreterare. På listan finns också den flerfaldigt dömda kommunfullmäktigeledamoten Johan Tireland, som bland annat vandaliserat en restaurang med järnrör, något Henrik Vinge vägrar kommentera.

– Detta är ingen pressfråga du får ringa mig på kvällstid, säger Jimmie Åkesson pressekreterare och ordförandekandidaten för SDU, Henrik Vinge.

I helgen har Sverigedemokratisk ungdom, SDU, förbundskongress. Inför kongressen har valberedningen föreslagit att Gustav Kasselstrand ska väljas om som ordförande. Men han utmanas av Henrik Vinge som med stöd av flera ledande Sverigedemokrater har presenterat en alternativ lista till förbundsstyrelsen.

Det är på den alternativa listan som Johan Tireland placerats som suppleant. Johan Tireland sitter i Upplands-Bros kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen för Sverigedemokraterna.

Tireland är dömd för bland annat grov misshandel, brott mot knivlagen, dopningsbrott och våld mot tjänsteman. Brotten har setts som så grova att han trots sin unga ålder avtjänat fängelstraff. När Expo Idag når Henrik Vinge vägrar han att kommentera uppgifterna och hänvisar till att det är en fråga som inte rör partiet.

– Detta är ingen pressfråga. Du får ringa mig på kvällstid.

En av de som ingår i samma styrelseförslag som dig är dömd för grova brott. Är det inte en fråga för partiet? Du är presstalesman?

– Som sagt det är inga pressfrågor det här. Jag vill att du återkommer. Du får citera mig på att du får återkomma ikväll.

Så sent som för ett år sedan tog polisen Tireland med kniv. För två år sedan dömdes han för våld mot tjänsteman efter att bitit en vakt i ansiktet och på bröstet i samband med ett bråk på en restaurang i Stockholm. Vakten fick en så allvarlig sårskada i ansiktet att han under två veckors tid var tvungen att uppsöka sjukhus för att få såret tvättat. Vakten har också fått ett bestående ärr i ansiktet. Domen fastställdes av Svea hovrätt. Han dömdes också för dopingbrott och vapenbrott.

2009 dömdes han till fängelse i tre månader för olaga hot, skadegörelse, narkotikabrott, dopingbrott och brott mot knivlagen. Tillsammans med en vän hade han stormat in på en resturang. Han hotade en i resturangpersonalen med ett järnrör och slog sönder glas vid bardisken och ett fönster. Hans vän stormade in med en yxa.

Tidigare samma år dömdes Tireland för skadegörelse efter att delvis maskerad attackerat en resturang beväpnad med yxa. I attacken slogs entrédörren till restaurangen och fönster sönder. En vakt misshandlades dessutom, något hans vän dömdes för.

2008 begick Tireland en grov misshandel. På en krog slog han ned en person och sparkade honom flera gånger i ansiktet. Mannen fick föras iväg i ambulans och Tireland dömdes till skyddstillsyn. Han uppger i domen att han försvarat sig. Domstolen menade dock att misshandeln var oprovocerad. Även i fallet där Tireland bet en vakt i ansiktet hänvisar han till självförsvar, även där valde domstolen att gå på åklagarens linje.

Tireland även gjort sig skyldig till stöld, narkotikabrott och smuggling.

Expo Idag har förgäves sökt Johan Tireland för en kommentar.
Mikael Ekman, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro