Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokratisk ungdoms valberedning föreslår att Gustav Kasselstrand väljs om som ordförande. Men han utmanas av Jimmie Åkessons och den vikarierande partiledaren Mattias Karlssons pressekreterare Henrik Vinge. Motförslaget till styrelse skiljer sig på nära samtliga positioner jämfört med valberedningens. Det är enbart den andre vice ordföranden Pontus Andersson som står på båda listorna.

Källor till Expo Idag uppger att det är Sverigedemokraternas partiledning som står bakom Henrik Vinges kandidatur. Den nuvarande ledningen i SDU med Gustav Kasselstrand och William Hahne i spetsen har flera gånger utmanat moderpartiet och öppet kritiserat det, något partiet tröttnat på.

Konflikterna mellan SDU-ledningen och moderpartiet har tidigare lett till att Kasselstrand och Hahne vid olika skeden avskedats från tjänster inom moderpartiet. Gustav Kasselstrand förlorade arbetet 2012 med motiveringen att han varit "illojal".

Förra året ifrågasatte Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Jimmie Åkesson, Sverigedemokratisk ungdoms hela värdegrund och kallade förbundets principprogram för ett "intellektuellt haveri".

Inför riksdags- och kommunvalet ingick Sverigedemokratisk ungdom och moderpartiet en vapenvila. Bakgrunden var att Gustav Kasselstrand och William Hahne föreslagits av SDU att placeras på riksdagslistan. Något som inte fick gehör av moderpartiet. I stället för att ta strid för en plats på riksdagslistan förklarade Hahne och Kasselstrand att de kommit överens med partiet.

"Partiet önskar ett starkt ungdomsförbund under vår ledning även framgent och det finns inga hard feelings mellan oss, tvärtom." skrev de på SDU:s hemsida.

Flera av varandra oberoende källor med insyn i Sverigedemokratisk ungdom och Sverigedemokraterna uppger att moderpartiet aldrig varit intresserat av att låta Hahne och Kasselstrand behålla kontrollen över ungdomsförbundet. Uppgörelsen i valrörelsen handlade enbart om att skjuta upp en strid med ungdomsförbundet till efter valet, menar de.

– Partiledningen hade redan när freden slöts planer på att försöka kuppa bort ungdomsförbundets styrelses ledning, säger en källa till Expo Idag.

I mars antogs den riksdagslista valberedningen lagt och som Gustav Kasselstrand och William Hahne petats ifrån. Månaden efter offentliggjordes en internkonflikt av den till den Sverigedemokraternas ledning närstående sajten Nyheter Idag. Sajten publicerade flera mejlväxlingar där Vinge kritiserade Gustav Kasselstrand. Det handlade om kritik mot ett förslag att ändra ungdomsförbundets logga och kritik mot att ungdomsförbundet ingått ett formellt samarbete med bland annat franska Front Nationals ungdomsförbund. Även moderpartiet har kritiserat Sverigedemokraternas internationella samarbeten.

– Vinge blev uppbackad av partiledningen när han gick emot Kasselstrand. De byggde upp hans självförtroende. Partiledningen förbereda Vinge för att utmana Kasselstrand. Han gjorde inte detta på eget initiativ, säger en källa med insyn i partiet.

Att Vinge stod nära partiledningen blev ännu tydligare på Jimmie Åkessons vårtal i slutet av april. Gustav Kasselstrand ratades som talare. Istället lät partiet Henrik Vinge inleda Åkessons tal.

I juni meddelade Henrik Vinge på Facebook att han utmanar Kasselstrand. Bland annat på grund av ungdomsförbundets relation med moderpartiet.

"Man har upprepade gånger hamnat i konflikt med moderpartiet på ett sätt som allvarligt skadat förbundets arbete och anseende. Jag och övriga ledningen har ägnat tid åt att diskutera detta och det är tydligt för parterna att någon jämkning inte kommer att ske.", skrev Vinge på Facebook.

I oktober meddelade Sverigedemokraterna att Henrik Vinge blir Jimmie Åkesson pressekreterare. Idag är han även den vikarierande partiledaren Mattias Karlssons pressekerterare.

Flera andra av de personer som föreslås sitta i SDU:s styrelse tillsammans med Vinge har under senaste tiden lyfts fram av Sverigedemokraternas partiorgan SD-Kuriren. Det är ingen slump menar en källa som drar paralleller till ordförandestriden 2012. Då utmanade Paula Bieler Gustav Kasselstrand. Även hon stod nära moderpartiet, men förlorade striden med 39 röster mot 10.

– Partiet har lärt sig av Paula Bielers misslyckande. Partiledningen letade efter någon som kunde utmana Kasselstrand. Men hon misslyckades totalt. De försöker nu smörja ombuden som ska rösta med utnämningar och anställningar så de känner tillhörighet till partiet. Jag tror striden kan bli jämn den här gången, säger en källa.

Gustav Kasselstrand vill inte kommentera ordförandestriden. Även Henrik Vinge har getts möjlighet att kommentera uppgifterna, men ber om att få återkomma.