erik ullenhag

Förra veckan meddelade Erik Ullenhag att han vill föra dialog kring moskéers säkerhet. (Foto: Expo)

Församlingar välkomnar dialog med Ullenhag

Publicerad 2014-01-14

Muslimska församlingar har under årens lopp utsatts för bränder, skottlossningar och hatbrott. När Expo Idag förra veckan kontaktade integrationsministern, Erik Ullenhag sa han att han var öppen för att föra samtal om moskéers säkerhet. Bejan Becirovic, VD för Islamic Center ser det som ett gott tecken.

- Det är positivt att Ullenhag är villig att arbeta för vår säkerhet. Han har besökt oss och han vet om vår situation, och vill väl. Och vi hoppas på en förändring. Vi på Malmö moské har varit mer utsatta än någon annan. Nu är det tack och lov lite lugnare, men vi är fortfarande en måltavla för hatet.

Vad vill ni främst att ett möte med regeringen ska ge?

- Att vi skulle få medel att kunna lägga på säkerheten hade underlätta mycket för oss. Men det vi i huvudsak vill se är ett intresse från myndigheterna, och en vilja att förbättra.

Han säger även att säkerheten kostar mycket, och att församlingarna behöver hjälp för att finansiera den.

- Det är kostsamt med säkerhet, vi måste betala för kameror och även betala folk för att dygnet runt vakta moskén. Vi får inga kommunala bidrag, vilket är tråkigt då vi faktiskt är en svensk moské, och en del av Sverige.

Omar Mustafa är ordförande för islamiska förbundet samt en av de som låg bakom en skuggrapport till regeringens diskrimineringsrapport som lämnades till FN förra året. I rapporten krävde han tillsammans med Svenska muslimer i samarbete, bland annat ökad säkerhet till de muslimska församlingarna. Han välkomnar nu ett möte med ministern och berättar även att han, tillsammans med andra, tidigare tagit upp frågan om säkerheten med integrationsministern och trossamfundsministern.

- Vi har diskuterat om detta innan. Under Almedalsveckan hade en representant för en muslimsk organisation en öppen TV-debatt om just detta. Ullenhag är väl medveten om de problem som församlingarna möter på.

Ullenhag har riktat kritik gentemot delar av Svenska muslimer i samarbetes skuggrapport. Kritiken gällde bland att ett exempel i rapporten på islamofobiska myndighetsövningar som uträttats med meningen att ingripa mot hedersvåld. Exemplet som tas upp är ett fall i Uppsala där en ung flicka efter sin vistelse i Somalia, tvingas gå till gynekologen för att undersöka om hon blivit könsstympad. Kritiken, menar Omar är obefogad då Ullenhag missat deras poäng med exemplet.

- Vi tycker såklart inte heller att hederskulturen är kopplad till en viss religion, eller en viss grupp invandrare. Och det är just det vi kritiserar när vi tar upp exempel där myndigheter dragit slutsatsen att en flicka som varit i Somalia per automatik måste vara könsstympad.

Det var förra veckan som Expo Idag uppmärksammade muslimska församlingars utsatthet. Efter att några företrädare i en intervju berättat att säkerheten kostar för mycket, så kontaktades Ullenhag som i sin tur öppnade för ett samtal kring svenska moskéers säkerhet.
Bilan Osman

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro