Har Sd:s muslimhat blivit rumsrent?

Publicerad 2014-11-16

Söndagskrönika. Om Sd blir ett rumsrent parti avgörs inte av SD själva, det avgörs av i vilken grad vi andra blundar för rasismen i partiet.

Är Sverigedemokraterna på väg att bli rumsrena? Under den senaste tiden är detta en av de vanligaste frågor jag får under föreläsningar och möten. Den ställs av privatpersoner långt från det politiska spelets centrum, och personer som står mitt i det.

De undrar och funderar, som om svaret i första hand hade med Sverigedemokraterna själv att göra. Att SD gjort sig rumsrent. I viss mån är det förstås så. När Sverigedemokraterna pratar om kostnader behöver de inte blotta den rasism som leder dem till att tro att vissa människor inte kan bo tillsammans. När Sverigedemokraterna säger att det är bättre att hjälpa flyktingar i närområdet så låter det bättre än att säga att människor som flyr undan våld och skräck i hopp om ett drägligt liv är ett hot mot Sverige.

Men i grunden avgörs graden av rumsrenhet av betraktaren. Rasismen är lättast att se på avstånd. Hos andra men inte hos sig själv. I andra länder, men inte i Sverige. Förr, men inte nu. Och det tycks vara likadant med Sverigedemokraterna. Först i efterhand
blir de rasistiska utfallen uppenbara. När de ursäktande sammanhangen tynar bort och bara kärnan finns kvar.

Efter det omtumlande valresultatet börjar nu så sakteliga politikens vardag. Debatter, motioner, utspel och förhandlingar. Och Sverigedemokraterna fortsätter i samma gamla hjulspår. Samma antimuslimska budskap, samma misstänkliggörande.

I veckan hölls en debatt om invandring och integration i riksdagen. Sverigedemokraternas Richard Jomshof siktade in sig på ett sina favoritämnen. Islamismen. Det är så det funkar när Sverigedemokraterna ska lura oss att tro att islam inte har en plats i Sverige. Genom att tala om våldsamma islamistiska grupper så ska vi förstå att islam som sådant är att se upp med. Ett hot, större än något annat. En ondska, för att låna Jomshofs egna språkbruk.

Jomshof fick kritik för sina inlägg i debatten. Och i en intervju i Expressen skulle han förklara sig:
"Muslimer överlag är inte onda men islam och islamismen är problem när den får fäste i människors huvuden och påverkar deras handlingar."

Så enligt Jomshof är muslimen ok om denne inte är muslim. Annars är muslimen "ond".
I en tid där det höjs röster om att öppna dörrarna mot SD kan det vara värt att minnas detta. Det sades i veckan av en ledande sverigedemokrat, inte som en groda, inte som ett misstag. Utan som ett uttryck för partiets verklighetsfrånvända syn på islam och muslimer.

Är det rumsrent? Det avgör du själv.
Daniel Poohl

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA