Hotas efter rapport om SD-väljare

Publicerad 2014-12-08

På fredagen publicerades en rapport av Linköpings universitet som visar att Sverigedemokraternas väljare utmärker sig i fientlighet mot muslimer. Efter en debattartikel i DN där delar av resultatet presenterades har forskarna bakom rapporten utsatts för dödshot. Linköpings universitet kommer att polisanmäla hoten.

– Att berätta om vad man kommer fram till i sin forskning är forskarens skyldighet. För det ska man inte behöva ta emot hot. Det här är fullständigt oacceptabelt, jag blir rejält upprörd, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Forskaren Peter Hedström och filosofiedoktorn Tim Müller skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter där de presenterar resultatet av forskningen att Sverigedemokraternas väljare utmärker sig i sin fientlighet mot muslimer och mot personer med utländska namn.

80 procent av Sverigedemokraternas väljare är negativa till att ha en muslimsk familjemedlem. 50 procent är negativa till en muslimsk granne och 45 procent är negativa till en muslimsk vårdare. De andra partiernas väljare har en en helt annan bild och är i stort positivt inställda till muslimer.

SD-väljarna utmärker sig också för att reagera negativt på att ha personer med utländska namn som grannar, vårdgivare och familjemedlemmar oavsett om personerna ifråga är muslimer eller inte.

"I jämförelse med övriga partiers väljare framstår SD-väljarna som extrema i sin intolerans och främlingsfientlighet", skrev Tim Müller och Peter Hedström på torsdagen i DN-debatt.

I rapporten framgår det att ett allmänt politiker missnöje inte är det huvudsakliga skälet till att rösta för Sverigedemokraterna. Forskarna menar bilden av Sverigedemokraterna som ett missnöjes parti är skev.

"Stödet för SD är knappast alls förknippat med individernas missnöje med det politiska etablissemanget. Däremot finns det ett mycket kraftigt samband mellan negativa attityder till minoriteter och röstande för SD.", står det i debattartikeln.

Efter debattartikeln fick forskarna ta emot dödshot och i ett SMS kallas de för parasiter.

"Med tanke på din höga åldern borde du vara lite försiktig och hålla truten, så att du kan tillbringa dina sista år genom att njuta av livet tack vare de pengar som du har stulit genom att parasitera inom pseudovetenskap !", står det i ett sms,

– Det var främst riktat mot min medarbetare Tim, men även adresserat till mig. Tim uppmanades att försvinna från Sverige och att inte använda "våra" skattemedel. Om mig säger man att "honom kommer vi ta hand om snart", säger Peter Hedström om hoten i ett pressmeddelande på Linköpings universitet.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro