Misstänktes för hets mot folkgrupp - skyller på diskbråck

Publicerad 2014-10-23

När en 48 årig man greps för att ha gjort en Hitlerhälsning utanför en krog i Östersund så skyllde han på diskbråck. Han hade inte hyllat Hitler, utan stretchat.

Den var den första lördagen i mars som två poliser åkte förbi 48-åringen som stod utanför en krog i Östersund. När mannen fick syn på polisen så gjorde han en så kallad Hitlerhälsning mot dem. När polisen senare under kvällen grep den misstänkte utanför den lokala korvkiosken kallade han polisen snutjävlar. Han gjorde dessutom motstånd och försökte kränga sig loss.

Under domstolsförhandlingen menade den misstänkte att Hitlerhälsningen byggde på ett missförstånd. I domen går att läsa:

"Han har fel på sin ryggrad vilket har gjort att han bland annat haft problem med diskbråck. Då försöker han att stretcha och sträcka ut handen."

Domstolen lade ingen vikt vid hans förklaring, men han friades ändå för hets mot folkgrupp då det var oklart om det var några andra än polismännen som hade sett händelsen, han dömdes däremot för våldsamt motstånd till 60 dagsböter.
Mikael Ekman

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro