Misstänktes för hets mot folkgrupp - skyller på diskbråck

Publicerad 2014-10-23

När en 48 årig man greps för att ha gjort en Hitlerhälsning utanför en krog i Östersund så skyllde han på diskbråck. Han hade inte hyllat Hitler, utan stretchat.

Den var den första lördagen i mars som två poliser åkte förbi 48-åringen som stod utanför en krog i Östersund. När mannen fick syn på polisen så gjorde han en så kallad Hitlerhälsning mot dem. När polisen senare under kvällen grep den misstänkte utanför den lokala korvkiosken kallade han polisen snutjävlar. Han gjorde dessutom motstånd och försökte kränga sig loss.

Under domstolsförhandlingen menade den misstänkte att Hitlerhälsningen byggde på ett missförstånd. I domen går att läsa:

"Han har fel på sin ryggrad vilket har gjort att han bland annat haft problem med diskbråck. Då försöker han att stretcha och sträcka ut handen."

Domstolen lade ingen vikt vid hans förklaring, men han friades ändå för hets mot folkgrupp då det var oklart om det var några andra än polismännen som hade sett händelsen, han dömdes däremot för våldsamt motstånd till 60 dagsböter.
Mikael Ekman

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA