Ny homofobisk lag i Uganda

Publicerad 2014-02-25

Ugandas president Yoweri Museveni har skrivit under en lag som innebär att homosexualitet kan leda till livstids fängelse. Flera länder har fördömt lagen och ser över relationerna med Uganda.

I Uganda är homosexualitet olagligt sedan tidigare. Den nya lagen som presidenten Yoweri Museveni skrivit under innebär att homosexuella som döms för första gången kan fängslas i upp till 14 år. För det som "anses vara allvarliga fall" kan domen bli livstidsfängelse. Lagen har fördömts internationellt. USA hotar med att lagen kan innebära att relationerna mellan länderna skadas, rapporterar Ekot. England har fördömt lagen och Danmark och Norge har meddelat att de styr om sitt bistånd till Uganda. Sveriges finansminister Anders Borg som var på en planerad resa i landet deltog på ett inofficiellt möte med ugandiska hbt-aktivister.

I det ursprungliga lagförslaget ingick dödsstraff för homosexualitet. Detta ska plockats bort efter internationell kritik. RFSL varnar för att dödsstraff fortfarande kan vara aktuellt och hänvisar till uppgifter från ugandiska hbt-aktivister och "Parliament Watch" i Uganda.

Flera hbt-aktivister pekar ut den amerikanska evangelisten Scott Lively som en av arkitekterna bakom lagen, rapporterar New York Times. Lively har på sina resor uppmanat präster att skydda sina länder från "attacker" utförda av personer som förespråkar homosexuellas rättigheter. I Uganda ska han dessutom ha påstått att homosexuella kommer att våldta barn och förstöra landets kultur. Det var Livelys samarbetspartner i Uganda som 2009 lade fram det första lagförslaget som förespråkade dödsstraff för homosexualitet. Efter kritik från omvärlden drogs lagförslaget tillbaka, men lades igen 2012. Efter ytterligare kritik ska kravet på dödstraff tagits bort från förslaget.

Scott Lively har stämts av människorättsorganisationen Sexual Minorites Uganda, SMU, för att ha brutit mot internationell lag och uppviglat till förföljelse av homosexuella. I måndags släppte Center for Constitutional Rights, som lämnat in stämningen mot Lively för SMU:s räkning, bandinspelningar där Lively säger att homosexualitet bör kriminaliserar och att effekten av det blir att motståndet mot hbt-aktivister över hela världen sprids som en "atombomb".

Domaren Michael Ponsor har beslutat att stämningen mot predikanten kan gå vidare till rättegång, rapporterar Pink News.

När Musevenis skrev under lagen mot homosexuella hänvisade han till bland annat "vetenskapsmän" utanför Uganda som slagit fast att "homosexualitet främst beror på uppfostran" och att ingen kan bli homosexuell enbart genom att födas till det. Bland annat hänvisade han till en studie som ska ha gjorts i Sverige.

"Eftersom uppfostran är huvudorsaken till homosexualitet kan samhället göra något för att inte uppmuntra trenderna. Det är därför jag har godkänt lagen", sa han i sitt tal, rapporterar Daily Monitor.

Enligt Museveni är en orsak till homosexualitet i Uganda "arroganta och oansvariga västerländska grupper som rekryterar till homosexualitet och lesbiskhet i skolor, på samma oansvariga sätt som de behandlar andra frågor som rör Afrika".

RFSL uppmanar i ett pressmeddelande Sverige att markera mot lagen:

"RFSL ser mycket allvarligt på detta och manar till stöd för ugandiska hbtq-personer och organisationer i Uganda som arbetar för hbtq-personers rättigheter, samt till kraftfulla fördömanden från svenska politiker, diplomater och andra företrädare."
Daniel Vergara

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro