Österrikiskt lagförslag särbehandlar muslimer

Publicerad 2014-12-12

I onsdags lade det Österrikiska ministerrådet fram ett lagförslag till landets parlament som begränsar de muslimska samfundens rättigheter. Lagförslaget förbjuder utländsk finansiering av muslimska organisationer. Något som inte gäller andra religösa samfund. Förslaget har fått kritik för att det misstänkliggör muslimer.

Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz har i intervjuer försvarat lagförslaget genom att bland annat hävda att regeringen eftersträvar en "österrikisk Islam, utan influenser och kontroll utifrån", rapporterar BBC.  

Lagförslaget som tillkännagavs i ett första utkast den 2 oktober och som nu efter omarbetning läggs fram innebär att utländska imamer som arbetar i Österrike inte kommer få sina arbetsvisum förlängda. Muslimska organisationer med färre än 300 medlemmar kommer stängas ner och de organisationer med fler än 300 medlemmar kommer att behöva registreras. Lagförslaget kräver även att statligt erkända muslimska trossamfund ska ta fram en standardiserad tysk översättning av religiösa islamiska skrifter, inklusive koranen. 

Vilket sätter press på de muslimska samfunden att enas i synen och tolkningen av frågor där det råder teologiska skillnader bland muslimer.

Förslaget ämnar förändra landets historiska lag  "Lagen om Islam" som tillkom 1912 då Islam blev en officiell religion i Österrike efter Österrike-Ungerska rikets annektering av Bosnien Hercegovina. Lagen hjälpte då till att jämställa Islam med landets andra religioner, garanterade rättigheter till trosutövarna och religiös utbildning vid statliga skolor.

I ett försök att minska kritiken från muslimska organisationer, godkände den Österrikiska regeringen igår flera tillägg. Bland annat att gudstjänster inte ska behöva översättas till tyska och att två nya fakulteter som baseras på Alevitisk och Sunnitisk islamisk lära ska ersätta den nuvarande Islamiska teologiska fakulteten i Wien. Dessa nya fakulteter ska utbilda imamer till landets muslimska trossamfund. 

Tilläggen har emellertid inte övertygat företrädare för muslimska organisationer som menar att  lagen förstärker misstänkliggörandet av muslimer. Det finns även en övergripande oro att lagförslaget som dessutom tillåter regeringen att avbryta aktiviteter som anordnas av religiösa organisationer, är regeringens sätt att närma sig en högljudd och alltmer utbredd islamofobisk opinion som finns i landet. Dessutom riktas kritik för att lagen är diskriminerade då den enbart riktas mot landets muslimska organisationer. Även om alla religiösa samfund i Österrike ska vara självförsörjande blir endast det muslimska samfundet i och med denna lag direkt förbjudna att motta utländsk finansiering.

Fuat Sanac som är ordförande för Islamiska trossamfundet i Österrike uppger att ändringarna i lagförslaget inte minskar utmålande av muslimer som ett hot, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Ajansi.

Lagförslaget förväntas passera i parlamentet i januari 2015 och börja gälla från och med februari samma år. Det kan skapa stora svårigheter för moskéernas arbete när finansiellt stöd dras in och imamer tvingas att lämna landet.
Haris Grabovac

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro