sd budget

På tisdagen fick alla svar på den fråga som envetet ställts sedan valresultatet blev klart. Hur gör SD? De gör som alliansen, röstar mot den nya regeringens budget. På onsdagen trycker de på knapparna i riksdagens plenisal. Nästa fråga blir då: Blir det nyval? (Foto: Expo)

SD: "Nyval om invandring skulle vara lyckligt för oss"

Publicerad 2014-12-02

Sverigedemokraterna röstar för alliansens budgetförslag vid onsdagens votering i riksdagen. På en presskonferens på tisdagen motiverade vikarierande partiledaren Mattias Karlsson beslutet att fälla regeringen budget bland annat genom att koppla våldtäkter till invandringen.
– Det vore lyckligt med ett extra val om invandringen, säger partiets ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt till Expo Idag.

Sverigedemokraterna meddelade på tisdagen att de kommer att rösta för alliansens budgetförslag och på så sätt fälla regeringens budget. Det innebär att Sverige försätts i regeringskris. Sverigedemokraterna vikarierande partiledare Mattias Karlsson motiverade sitt beslut med en lång utläggning inför en massiv presskår att Sverige tar emot för mycket invandrare. Han menade att det leder till ett "sönderfall" av samhället. Karlsson kopplade invandring till våldtäkter och brottslighet. Han påstod att Rosengård i Malmö och Rinkeby i Stockholm är "no go areas" "som utvecklar sig till parallella samhällen".

Till slut meddelade Karlsson att, trots att han konstaterat, att Sverigedemokraterna anser att alliansens och regeringens budgetförslag är "lika dåliga" att de tänker fälla regeringens budget.

Sverigedemokraterna sade att de tänker rösta ned samtliga budgetförslag som de inte får inflytande i. Till Expo Idag förklarade den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt att han vill tvinga regeringen att tala med dem och uppger att Sverigedemokraterna även kan rösta ned nya regeringskonstellationers budgetar.

– Vi är beredda på att rösta ned deras förslag om de bildar regering, säger Sjöstedt.

Är det egentligen en folkomröstning om invandring som ni är ute efter?

– Blir det så vore det väldigt lyckligt för oss, säger Sjöstedt.

Efter Sverigedemokraternas beslut kallade statsminister Stefan Löfven till ett möte med partiledarna i alliansen för att försöka komma fram till en överenskommelse för att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande.

På onsdagen efter lunch trycks det på voteringsknapparna i riksdagens plenisal om regeringens budget.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro