SD-politikerna som hatade på nätet - kvar i politiken

Publicerad 2014-11-14

"In med dom i deras moské. Oj, brann moskén upp.", "Ok, att äta griskött över brinnande koraner", "snart strömmar bögar hit från hela världen". Det är några av de anonyma kommentarer som fyra SD-politiker gett uttryck för. Trots att de uppmanats avgå har de tagit plats i olika kommunfullmäktigen.

– Jag sitter kvar i kommunfullmäktige och om du har några ytterligare frågor får du ta det med medlemsutskottet. Jag kommenterar inte mitt personärende, säger Nils Jungenäs (SD) i Solna kommunfullmäktige.

Expressen och Researchgruppen avslöjade inför valet att Jungenäs anonymt på hatsajter påstått att "muslimers handikapp sitter i huvudet" och att "Det måste ju vara ok att äta griskött om det grillats över brinnande koraner. ... eller blir det dubbelfel i stället?".

Efter avslöjandet uppmanades han att avgå av Sverigedemokraterna. Han är en av fyra politiker som trotsat partiet och behållit sina politiska uppdrag.

I Tomelilla valdes Håkan Malmgren (SD) in och han har behållit sitt uppdrag. Malmgren uppmärksammades för att ha på hatsajter hetsat mot romer som han beskrivit som "z-djur". Han skrev även "In med dom i deras moské. Oj, brann moskén upp?".

Inte heller Qin Svantesson i Västerås har följt partiets uppmaning om att lämna kommunfullmäktige. Hon har skrivit homofobiska kommenterar.

"snart strömmar bögar hit från hela världen", skrev hon bland annat.

Ulla-Britt Wennel är ersättare i Vallentuna och uppger till Expo Idag att hon inte bestämt sig för om hon kommer att ta chansen att ta plats i kommunfullmäktige om hon får den.

– Jag gör som Sverigedemokraterna gör med budgeten, jag avvaktar med ett beslut, säger hon till Expo Idag.

På en hatsajt har hon bland annat skrivit.

"Det skulle vara klädsamt om Afrosvenska riksförbundet funderade över hur det kan komma sig att somalier tillsammans med andra nordafrikanska invandrare fått så dåligt rykte!! Kan det möjligtvis bero på att man bl.a. ägnat sig åt rån, våldtäkter o.s.v. Etniska svenskar har kanske tröttnat på att skattepengar går till att underhålla personer som inte vill anpassa sig till det svenska samhället, inte är intresserade av att lära sig svenska eller att arbeta."
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro