Tusentals i antimuslimska protester i Dresden

Publicerad 2014-12-10

De senaste månaderna har antimuslimska protester hållits varje måndag i Dresden. Demonstranterna säger sig protestera mot "islamisering". Protesterna har växt och på måndagen samlades 10 000 personer. Förra veckan blockerades en marsch på 7 500 personer av motdemonstranter.

Parrollen för demonstrationerna i Dresden är "Patriotiska européer mot islamiseringen av väst" På tyska förkortat till Pegida. Den man som tagit initiativ till manifestationerna, Lutz Bachmann, säger att han har en "nolltolerans mot kriminella invandrare". Själv är han dömd för flera brott, bland annat droghandel och inbrott, rapporterar the Telegraph.

Första gången Bachman kallade till en manifestation, för åtta veckor sedan, slöt endast ett par hundra personer upp. Förra veckan var det närmare 7 500 demonstranter som skanderade slogans som "Wir sind das volk" (Vi är folket). Det är samma slogan som för 25 år sedan hördes i protester mot det kommunistiska styret i Östtyskland.

Den antimuslimska marschen för en vecka sedan blockerades av motdemonstranter. På måndagen slöt runt 10 000 upp, men även 9 000 motdemonstranter.

Arrangörerna till de antimuslimska protesterna säger sig vilja bevara den "judeo kristna kulturen i väst" och de framhåller att de är fredliga och menar att de protesterar mot islamistisk extremism och "missbruk av asylsystemet".

Även på andra platser i Tyskland som Berlin och Düsseldorf hölls på måndagen mindre antimuslimska protester. Där var dock motdemonstranterna fler än vad de antimuslimska protesterna lyckades samla.

Pegida har fått stöd av tyska nazister och andra högerextrema grupper, kritiker har även lyft fram att nazister har deltagit på manifestationerna, rapporterar The Telegraph.

Tidigare har våldsamma antimuslimska demonstrationer genomförts i Köln av tyska fotbollshuliganer och högerextremister.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro