Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra helgen samlades mellan 3000 och 5000 personer, de flesta fotbollshuliganer och högerextremister i en antimuslimsk demonstration i Köln. Bakom demonstrationen stod den växande huliganalliansen Ho.Ge.Sa, Hooligans gegen Salafists, som med hjälp av det antimuslimska partiet PRO-NRW skaffat tillstånd för samlingen. Demonstrationerna urartade i våldsamma kravaller. Enligt uppgifter i tidningen Deustche Welle ropade demonstranterna rasistiska slagord och kastade bland annat stenar och flaskor mot polisen, som bemötte kravallerna med bland annat vattenkanoner och pepparspray.

Hooligans gegen Salafisten, Ho.Ge.Sa, tog först form på nätet som en påstådd protest mot radikal islamism, eller "salafism", en konservativ sunnimuslimsk gren som bland andra Isis säger sig vara anhängare av. Under de senaste månaderna har rörelsen gått ut på gatorna och lockat nazistiska anhängare, samtidigt som de backats upp av antimuslimska krafter. Den 28 september samlades runt 300 personer i en demonstration i Dortmund. I helgen. Under förra helgens våldsamma demonstration var de betydligt fler. Nu växer oron för att den nya alliansen mellan huliganer, antimuslimska grupper och den traditionella extremhögern ska väcka liv i en ny våg av högerextremism i Tyskland.

I en intervju i Deutshe Welle talar Fabian Virchow, professor vid Düsseldorfs universitet och expert på högerextremist, om ett trendbrott.
- Högerextrema grupper talar om det som en stor succé på sina Facebook-sidor och bloggar. De hade kontroll över gatorna i Köln och det har inte hänt på länge. De flesta marscher har stoppats eller omgärdats av stor polisnärvaro. Men den här gången kunde tusentals personer vandra genom Köln utan större restriktioner. Några av dem gav sig iväg för att jaga enskilda personer och andra attackerade journalister.

Enligt Fabian Virchow är risken stor för att nästa demonstration kommer att locka ännu fler.
- De som inte var med kommer att se till att inte missa nästa kravaller. De kommer vilja upprepa vad som hände i Köln och kanske till och med göra det större. Under de senaste 15 åren har högerextremister försökt hålla tillbaka våldet för att inte blir förbjudna att marschera. Men huliganerna och högerextremisterna i Köln använde sig inte av den taktiken. De ville ha konfrontation.

Ämnen i artikeln