Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det började som en Facebookgrupp. Under namnet Hooligans gegen Salafisten, Ho.Ge.Sa, har tyska fotbollshuliganer från rivalisernande klubbar under de senaste månaderna skrivit och delat aggressiva budskap mot salafister och islam. Trots att Facebookgruppen flera gånger blockerats har den gång på gång dykt igen, med samma hårdföra budskap riktat mot salafismen, en konservativ sunnimuslimsk gren som bland andra Isis säger sig vara anhängare av.

Den 28 september tog gruppen steget från nätet ut på gatorna, då runt 300 personer samlades i en demonstration i Dortmund. I helgen, den 26 oktober, planeras en ny demonstration i Köln.

Ho.Ge.Sa beskriver sig som motståndare till salafism och den globala kampen för en islamisk stat. Organisationen har växt fram i kölvattnet av Isis härjningar, som väckt bestörtning inte minst bland Tysklands stora kurdiska minoritet.

Ho.Ge.Sa, vars medlemmar vanligtvis drabbar samman i våldsamma slagsmål mellan olika rivaliserande fotbollsfirmor samlas bakom en retorik byggd på tysk patriotism, med slogans som "Unsere Fahne, Unsere Land, Mazimaler Widerstand", ungefär "Vår fana, vårt land, maximalt motstånd." Samtidigt markerar organisationen på sin Facebookgrupp mot nazistiskt symbolspråk.

Olaf Sundermeyer, journalist och författare specialiserad på bland annat högerextremism, menar i en intervju i tyska tidningen Deutsche Welle, att den senaste tidens upptrissade stämning kring Isis våld har gett huliganer och högerextremister en möjlighet att sprida sin islamofobi, maskerad som kritik mot salafister.

Även den etablerade tyska antirasistiska organisationen Netz Gegen Nazis, konstaterar att den nya alliansen av huliganer inte bara handlar om kritik mot salafism, utan att de samtidigt sprider ett islamofobiskt budskap.

Kopplingar till extremhögern är tydliga. Ho.Ge.Sa har backats upp av Dominik Roeseler, lokal företrädare i Möchengladbach för det antimuslimska partiet PRO NRW. Roeseler höll tal under manifestationen i Dortmund, där också flera ökända lokala nazister deltog, enligt den lokala bloggen Nordstadtblogger.

Inför den kommande demonstrationen i Köln har Ho.Ge.Sa meddelat att Roeseler lämnar sina uppdrag i organisationen. Ho.Ge.Sa tackar i ett meddelande på sin Facebooksida för stödet från Roeseler men framhäver att organisationen är och ska förbli partipolitiskt obunden.