sdpol william hahne

SDU:s vice ordförande William Hahne uppger att han tillsammans med en mängd personer "runt honom" kommer att uteslutas. (Foto: Expo)

Analys: Sverigedemokratisk atomvinter

Publicerad 2015-04-07

På tisdagskvällen gick William Hahne ut i flera medier och hävdade att han inom en snar framtid kommer uteslutas ur Sverigedemokraterna. På Twitter skriver han att mellan 20 och 30 partikamrater "runt honom" går samma öde till mötes. Samma kväll har SDU-basen Gustav Kasselstrand tillkännagivit att även han kommer uteslutas. Stämmer uppgifterna har partiledningen satt igång en process som för tankarna till massuteslutningarna som resulterade i att Nationaldemokraterna bildades.

Den sedan flera år tillbaka så frostiga relationen mellan SD:s partiledning och ungdomsförbundet kan nu snarare beskrivas som en atomvinter. Kastas nu både Gustav Kasselstrand och parhästen William Hahne ut ur Sverigedemokraterna kan de formellt sitta kvar som ordförande och vice ordförande i ungdomsförbundet. Gör de detta lär det inte ta lång tid innan partiledningen klipper banden helt till Hahne och Kasselstrands organisation. Att det alldeles plötsligt då kan finnas två sverigedemokratiska ungdomsförbund är inte alls otänkbart. Alla sverigedemokrater, i och strax efter tonåren, lär knappast vilja följa med de uteslutna ut på en högerextrem ökenvandring långt bortom sekreteraretjänster och arvoden.

Hahne är inte ensam i den nyvalda SD-styrelsen i Stockholm som hotas av uteslutning. Sannolikheten är inte heller allt för liten att Hahne inte är ensam om att vara folkvald kommunfullmäktigeledamot i huvudstaden som riskeras att kastas ut ur partiet. En annan kommunfullmäktigeledamot tillika styrelseledamot är Per Ossmer. Enligt Expos granskning har Ossmer både donerat pengar till Nationaldemokraterna och prenumererat på partiets tidning. Det finns alltså en risk, för SD:s del, att Hahnefalangen efter uteslutningarna innehar minst två stolar i det medialt exponerade Stockholms stadsfullmäktige. I högerextrema kretsar har det redan talats om att Hahne borde bilda ett lokalparti. Även Gustav Kasselstrand är baserad i Stockholm.

"See you in court" ska just Per Ossmer sagt till den partiledningslojala och förlorande falangen vid det tumultartade årsmötet i Stockholm. Sverigedemokraterna har anklagat Hahne för lagbrott då han ska ha använt ett medlemsregister på ett ovarsamt sätt. Utesluts nu Hahne, med bland annat detta som skäl, lär den ena eller andra sidan försöka pröva förfarandet rättsligt. Hur agerar då SD:s ledning om brottsanklagelserna inte håller i rätten? Och hur blir gensvaret från partiets gräsrötter som ställt sig negativa till uteslutningen av Hahne?

En annan som enligt uppgift ska uteslutas är stockholmaren Anton Stigermark. Stigermark som valts in i Hahnes distriktsstyrelse kommer i så fall uteslutas för att vara ideologiskt avvikande efter texter publicerade i partiets egen nättidning Samtiden. Ännu fler kritiska röster inom partiet lär höjas om hur Samtiden egentligen sköts. Och vad är egentligen den ungernbaserade Erik Almqvists roll i det hela?

Och framförallt hur kommer alla de viktiga informationskanaler som kommunicerar med partiets gräsrötter och allra mest trogna väljare att reagera? I "gammelmedia" kan Mattias Karlsson och kanske den comebackande Jimmie Åkesson varsamt sätta agendan. Men politiska kommentatorer och hatsajten Fria tiders ledarredaktion brukar sannerligen ha både olika uppfattning om och olika insyn i partiets förehavanden. Frågan är vilken verklighetsbeskrivning som SD:s gräsrötter och kärnväljare uppfattar mest tillförlitlig.
Alex Bengtsson

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro