Fredsringarna sprider sig

Publicerad 2015-02-24

Inspirerade av Oslo, där tusentals personer bildade en fredsring kring synagogan, planeras manifestationer i både i Sverige och i Danmark. Initiativet i Oslo hade tagits av unga muslimer som vill visa solidaritet med judiska samfund efter terrordådet i Köpenhamn där en judisk man mördades utanför en synagoga.

"Islam är att skydda våra bröder och systrar oberoende av vilken religion de tillhör. Islam är att häva sig över hatet och aldrig sjunka till samma nivå som hatarna. Islam är att försvara varandra", skrev den norska gruppen Fredens ring när de lanserade manifestationen om att slå ring kring Oslos synagoga som genomfördes i lördags.

Resultatet av uppmaningen blev att tusentals judar och muslimer, på lördagen, arm i arm slog ring kring Oslos synagoga. Initiativet har spridit sig till Sverige och Danmark.

På fredag kommer en mänsklig sköld bildas i anslutning till stora synagogan i Stockholm. Det är gruppen Gränslöst mänskligt som anordnar manifestationen.

– Vi samlas kl 16:30 på Raoul Wallenbergs torg för att visa stöd. Oavsett vilken bakgrund eller religion man tillhör så kan vi tillsammans ropa för varandras mänskliga rättigheter. Många klagar från var sitt håll, varför ska vi inte förena rösterna och också hitta lösningen tillsammans. Att vi gör fredens ring nu är till minne av Förintelsen för 70 år sedan, säger Emir Selimi i Gränslöst mänskligt och ordförande i Unga romer till Expo Idag.

I Köpenhamn hade en liknande fredsring planerats av ett muslimskt nätvärk. Där bedömdes dock säkerhetsläget för synagogan vara så allvarligt att fredsringen inte kan äga rum. Istället genomförs en manifestation mot hatbrott i staden.

Fredsringen växer och kommer slutas kring fler utsatta minoriteter. I Norge planeras en ring kring en moské i centrala Oslo. Gränslöst Sverige har meddelat att deras ambition är att fortsätta visa solidaritet genom att bilda mänskliga sköldar.

"Vi kommer bilda en mänsklig sköld runt olika religiösa byggnader, mötesplatser för HBTQ och även för EU-Migranterna som behöver vårt skydd och kärlek. Det är viktigt att vi alla bildar en Mänsklig Sköld oavsett vad du har för bakgrund och att vi står upp för varandra. Vi är alla en del av Sverige, Europa och Världen." skriver Gränslöst mänskligt på Facebook.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro