Grekiska nazister tappar stöd

Publicerad 2015-01-22

Det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning ser ut att tappa stöd inför parlamentsvalet på söndag. Att flera i partiets ledning sitter häktade och att det pågår en utredning om att förbjuda Gyllene gryning kan ha en avskräckande effekt.

Gyllene gryning chockade både Grekland och omvärlden när partiet 2012 tog sig in i det grekiska parlamentet. På en presskonferens efter framgångarna krävde partiledaren att journalister skulle resa sig upp för ledaren Nikolaos Michaloliakos.

"För dem som svikit landet, tiden är nu här för er att vara rädda", var Michaloliakos budskap.

Journalister som varit kritiska mot partiet har utsatts för hot.

En journalist som skrev ett referat från Michaloliakos presskonferensens i tyska tidningen Der Spiegel fick svar från partiet via deras hemsida: en 2 500 ord lång artikel bestående av personangrepp och hot. Gyllene gryning nämnde även i texten att journalisten i fråga hade en 13-årig dotter.

Partiet är även ökänt för våld mot migranter och dess aktivister har kopplats till mordet på musikern och vänsteraktivisten Pavlos Fyssas 2013. Efter mordet inleddes en utredning mot partiet och flera av deras ledande företrädare har gripits, bland dem partiledaren. Han och de andra gripna misstänks för ett leda en kriminell organisation och hela partiet kan komma att förbjudas.

Trots våldet och nazistretoriken har Gyllene gryning rönt framgångar. I parlamentsvalet 2012 fick partiet ett stöd på närmare sju procent. I Europavalet förra året fick de 9,4 procent av rösterna. Men trenden kan ha vänt.

Dagens nyheter skriver att partiet förlorat fem procents stöd i opinionsundersökningar. På söndag hålls valet. De företrädare för partiet som Dagens Nyheter varit i kontakt med misstror siffrorna.

– Tror du människor vågar berätta att de ska rösta på oss? Vi företräder de fattiga och de vet att de kan lite på oss. Vi kommer att göra ett bra val, säger Theodoras Koudouna, till Dagens Nyheter.

Koudouna beskriver rättsprocessen mot partiet som en komplott och säger till Dagens Nyheter att han ser framför sig en kommande "konfrontation" mellan "nationalister och dekadenta".
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA