utr fn marine le pen

Front Nationals partiledare Marine Le Pen är nöjd med valresultatet trots att de inte lyckades ta över styret i något departement. (Foto: Marc Dossmann/EU).

Inga säten för Front National

Publicerad 2015-03-31

Det högerextrema partiet Front National fick över 20 procents väljarstöd i lokalvalet. Trots framgången lyckades partiet inte ta kontroll över styret i något av landets departement. Valet ses dock som en fingervisning om partiledaren Marine Le Pens status inför presidentvalet 2017.

Marine Le Pen hade hoppats på att bli Frankrikes största parti i lokalvalet. Den ambitionen misslyckades. Front National lyckades inte vinna styret över något av de 101 departementen (Ungefär motsvarande län). Trots misslyckandet var valet en framgång för partiet. Från att endast ha haft en folkvald i departementen vann de 62 av totalt 4 108 stolar. Marine Le Pen beskriver också valet som en framgång.

"Jag uttrycker självklart min tillfredställelse. Vi har multiplicerat vår siffra över folkvalda med 62", sa hon i Radio kanalen RTL på måndagen.

I december är det val i de 13 regionerna och Marine Le Pen hoppas på att vinna kontroll över fyra -fem av dem. Det är det sista valet inför presidentvalet. Det är det valet som Le Pen satsar på och lokalvalen ses som ett sätt att befästa närvaron i fransk politik.

I Frankrikes lokalval ser dock den konservativa-liberala alliansen UMP sig som de stora vinnarna. Alliansen som leds av den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy har vunnit 67 departement. Däremot led president François Hollandes socialdemokrater ett nederlag. Från att styrt över 61 departement kontrollerar de nu 34. Valdeltagandet var lågt. Endast omkring 50 procent av de röstberättigade lade sin röst i valet.

Valet innefattade inte de stora städerna Paris och Lyon, eftersom dessa har separata val.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA