Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den första valomgången i Frankrike, som gällde valen till département (vilket ungefär motsvarar län) genomfördes den 22 mars. Premiärministern, tillika ledare för Socialdemokraterna, Manuel Valls uppmanade de röstande att mobilisera mot vad han kallade "faran från extremhögern". Manuel Valls fick en positiv respons från sina sympatisörer. Valdeltagandet steg oväntat till 50 procent och Socialdemokraterna undvek därmed en förödmjukande förlust.

Men trots allt så är valets verklige vinnare Nikolas Sarkozys konservativa-liberala allians UMP, Jean-Christophe Lagardes parti UDI och Marine Le Pens Front National. Högern fick 35,51 procent sammanlagt mot den socialistledda vänsterkoalitionens 28 procent. Front national fick totalt 25,19 procent och vann fyra valkretsar denna första omgången och kommer säkerligen att vinna ännu fler den 29 mars. Det finns till och med en liten risk för att Front National kan komma att regera i ett av départmenten i antingen Aisne i nordöstra Frankrike, Vaucluse i Provence eller Var på Rivieran.

Front National fick något bättre resultat än i EU-valet 2014, men nådde inte sitt mål att bli landets största parti, trots att opinionsmätningarna innan valet visade att partiet skulle få mellan 28 och 30 procent. Men extremhögern leder i 327 av de 2000 valkretsarna och i 43 av de 97 départementen. I städerna Fréjus och Le Pontet, där det redan sitter två borgmästare från Front National, vann det också första valomgången.

För de flesta av mandaten som ska tillsättas i andra valomgången står valet mellan Front Nationals och de konservativas kandidater eftersom vänsterkoalitionen splittrades och röstades bort. Där valet kommer att stå mellan Front Nationals kandidat och en kandidat från vänsterkoalitionen har det konservativa UMP bett sina väljare att avstå från att rösta och därmed valt att inte markera mot extremhögerns. UMPs systerparti UDI har valt en smartare och kompromisslösare attityd och istället uppmanat sina väljare att rösta för den socialistiska kandidaten.

I Vaucluse kommer ett annat högerextremt parti, Ligue du Sud (LDS), som står nära den identitära rörelsen att ställa upp i andra valomgången mot Front Nationals och vänsterkoalitionens kandidater. LDS och Front National drar inte jämnt eftersom LDS partiledare hoppade av Front National i slutet av 90-talet och de kommer att ha svårt att komma överens om en gemensam kandidat till valet den 29 mars. Dessutom, en annan radikal utbrytargrupp ur Front National, Parti de la France, ställde upp med nio kandidater, varav två fick mer än fyra procent av rösterna.