kasselstrand

Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand blev inte invald i SD-Stockholms län. Bilden är från ett annat tillfälle. (Foto: Expo)

Ingen styrelseplats för Gustav Kasselstrand

Publicerad 2015-03-16

Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand misslyckades med sitt försök att väljas in i SD-Stockholms läns styrelse i lördags. Han drog tillbaka kandidaturen efter att årsmötet beslutat att inte utvidga antalet ledamöter i styrelsen. Inför årsmötet hade åtgärder vidtagits för att förhindra internt bråk.

Gustav Kasselstrand hade hoppats att ta plats i styrelsen i Stockholms län. Han hade dock inte stöd från valberedningen utan hade nominerats av medlemmar. Inte heller den avgående ordföranden i länet Robert Stenkvist stödde Kasselstrands kandidatur.

Inför årsmötet i Stockholms län hade Stenkvist på sin blogg lyft fram en oro att årsmötet skulle bli stormigt. Det hade det tidigare blivit i SD-Stockholm Stad när vice ordföranden i Sverigedemokratisk ungdom William Hahne lyckades ta över distriktet.

På årsmötet i Stockholms län släpptes bara medlemmar som är skrivna i distriktet med rösträtt in på mötet. Anledningen var oroligheterna i Stockholm stad enligt SD-Stockholms läns twitterkonto.

Gustav Kasselstrand insåg att loppet var kört för hans del när medlemmarna på årsmötet beslutade att styrelsen inte skulle utökas. Då drog Kasselstrand också in sin kandidatur.

"Jag vill gratulera Per Carlberg som är ny ordförande i SD Stockholms län. Årsmötet valde att inte utöka antalet ledamöter med två stycken (med röstsiffrorna 86-69) och det innebär att jag formellt drar tillbaka min kandidatur på val av ledamöter, skrev Kasselstrand på Facebook.

Expo Idag kunde inför årsmötet avslöja att den nyvalda ordföranden Per Carlberg på Facebook gillat en rad rasideologiska och nyfascistiska grupper. En ledamot i den nya styrelsen spred nyligen en rasistisk bild på det sociala mediet.

Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge uppger till Expo Idag att han är nöjd med hur årsmötet gick.

– Det var ett stort möte med 160 deltagare och det avlöpte på ett bra sätt. Jag var positivt överraskad. Det var betydligt bättre nivå på det här mötet än det i Stockholms stad vilket är glädjande, säger Henrik Vinge.

Det är oklart om Sverigedemokraterna granskar den nya styrelsen. I Stockholm stad granskas flera i William Hahnes styrelse just för att spridit och gillat material från den rasideologiska miljön.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro