Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När Expo Idag tar kontakt med Martin Nigals kan han inte se någon problematik i spridandet av bilden.

- Det skulle kunna vara vilken man som helst på bilden, gul, svart eller vit skulle inte gjort någon skillnad. Jag tycker bilden belyser svenskhet på ett intressant sätt, säger Martin Nigals som av valberedningen föreslagits som ledamot i Stockholm län.

"Logiskt tänkande" är rubriken på bildmontaget som Martin Nigals lade upp den 2 mars. På bilden är en mörkhyad man med texten:
"Det här är en arab (ordet arab är skrivet på arabiska, red,anm). Han föddes i Sverige så han är Svensk!". Bredvid mannen är en bild på en råtta med texten "Det här är Pip. Han föddes i ett stall så han är en häst!".

Martin Nigals kommenterade också bilden på sin Facebook sida.

"Nja, resonemanget haltar en aning. Det ser ju alla att Pip är en ko eller gris".

Martin Nigals ser inga problem med bilden utan han kopplar den till Sverigedemokraternas syn på "öppen svenskhet", alltså en föreställning att man är svensk om man känner sig som det och följer vad man ser som svenska normer och traditioner. Bilden som Nigals lagt ut säger ut dock något helt annat - att man inte kan bli svensk om man är svart, liksom en råtta inte kan bli en häst.

- Om någon föds i Sverige betyder inte det automatiskt att man är svensk. Det är samma med råtta i det här fallet. I stallet bor det normalt hästar, bara för att en råtta är född i ett stal betyder inte det att vederbörande är en häst. Det är vad man själv ser sig som, som jag tycker definierar vem som är svensk, säger Nigals.

I texten står det "Jag är en arab" påverkar det hur du ser på bilden?

– Det skulle kunna vara vilken man som helst, gul, svart eller vit. Jag tycker bilden belyser svenskhet på ett intressant sätt. Du påstår att det står arab, det vet jag inte mycket om. Men jag tänker inte ta bort bilden för det. Det skulle lika gärna stå kines där, eller muslim eller afrikan.

Den sittande ordföranden i Sverigedemokraterna Stockholms län Robert Stenkvist tar avstånd från bilden.

– Bilden i sig är problematisk den anspelar på utlänningar och ett djur som har väldigt låg status, säger Robert Stenkvist.

Robert Stenkvist har dock fortsatt förtroende för Martin Nigals. Publiceringen av bilden kallar han ett "olycksfall i arbetet" och Stenkvist säger att han aldrig uppfattat Nigels som rasistisk.

– Det blir en tillsägelse jag tar honom i örat, säger Stenkvist.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof uppger även han att han tycker att bilden är "problematisk", men tillägger att han inte vill kommentera det specifika fallet.

– Jag har sett bilden. Jag vill inte uttala mig om det här. Jag vill prata personligen med honom. Generellt ska man tänka på att det man gillar kan misstolkas.

Hur ska den här bilden tolkas?

– Jag vet inte, som jag sa det finns saker som är olämpliga som vissa gillar och då får man ta en diskussion om det. Jag vill inte uttala mig specifikt om den här bilden.

Bör du inte vara tydlig med hur du ser på bilden?

– Den är uppenbarligen problematisk, men som sagt det behöver inte innebära att den som gillar den har sådan åsikt. Jag förmodar att han velat vara rolig, och vad som är roligt är ju väldigt subjektivt. Jag hade inte gillat bilden själv så mycket kan jag säga, säger Jomshof.

På torsdagen avslöjade Expo Idag att Per Carlberg på Facebook gillar fascistiska grupper som av Sverigedemokraternas anses vara ideologiskt avvikande.

Efter att Expo Idag har varit i kontakt med Martin Nigals verkar han ha ändrat åsikt kring bilden, då han valt att plocka bort den, trots att han tidigare sagt att den skulle få vara kvar.

Ämnen i artikeln