Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På lördag ska en ny ordförande väljas i Sverigedemokraternas distrikt Stockholms län. Valberedningen har föreslagit Per Carlberg till ordförande.

Han är vice gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms läns landsting och har även suttit som vice ordförande i distriktet. Expo Idags granskning visar att Carlberg på Facebook gillar rasideologiska grupper som av partiledningen pekats ut som ideologiskt avvikande. Han har gillamarkerat grundaren för Nordisk Ungdom Patrik Forsén. Förutom grupper kopplade till Nordisk ungdom gillar Carlberg den nyfascistiska identitära bloggportalen Motpol, som av Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson beskrivs som "neofascistisk".

Så sent som på onsdagen upprepade Mattias Karlsson hur han ser på Motpol och den identitära rörelsen i ett långt inlägg på Facebook.

"Mycket mer kan sägas om Motpol och den svenska identitära rörelsen, men jag tror jag stannar här för stunden och jag finner ingen anledning att ompröva min beteckning av rörelsen som neofascistisk."

Han gillar även den nedlagda tidningen Nationell Idag och gruppen This is Europa som sprider rasideologisk propaganda och driver tesen att det pågår ett folkmord mot "vita" och motsätter sig så kallad "rasblandning". Ett exempel på budskap i gruppen är texten:

"Vita är en produkt av 50 000 års evolution. Förstör inte vårt genetiska arv genom rasblandning. Gör rött. Dejta och gift dig vitt." 

Den sittande ordföranden i Stockholm län Robert Stenkvist har tidigare gett stöd för valberedningens förslag där Carlberg föreslås till ordförande.

– Jag hade ingen aning om detta. Detta är helt nytt för mig och jag vill smälta det i lugn och ro. Jag kommer meddela partiledningen och sedan får andra ta över. Jag är i trygg förvissning om att de reder ut detta, säger Robert Stenkvist till Expo Idag och uppger att det inte längre känns lika bra att lämna över ordförandeskapet för Stockholms län.

– Det har plötsligt blivit oroligare i distriktet och det känns inte lika bra längre att lämna över ordförandeklubban. Jag har dock beslutat mig för att göra det och jag tänker göra det. Det kanske hade varit lugnast om jag fortsatt, men jag har bestämt mig, säger Stenkvist.

Nyligen hölls ett stormigt årsmöte i SD-Stockholm stad. Valberedningens förslag till styrelse förlorade och istället tog SDU:s vice ordförande William Hahne över ordförandeskapet. Flera i hans styrelse riskerar att uteslutas just på grund av att på Facebook haft kopplingar till den identitära miljön.

Årsmötet på lördag i Stockholm län riskerar även det att bli stormigt. Där har medlemmar nominerat SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och ytterligare två personer som står honom nära. Nomineringar som Robert Stenkvist inte stöder.

– Jag har stått bakom valberedningens förslag och på det ingår inte Gustav Kasselstrand, säger Stenkvist.

Finns det en anledning till det?

– Det finns det absolut, men det är inget jag talar med er om utan det tar jag på årsmötet.

Expo Idag har sökt Per Carlberg för en kommentar.