JK utreder hets på nazistsajt

Publicerad 2015-04-17

Justitiekanslern har inlett en förundersökning om tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp mot Svenskarnas partis nu nedlagda nyhetssajt Realisten. Tre artiklar utreds för att ha hetsat mot afrikaner och homosexuella.

Det är den ideella föreningen Juridikfronten som anmält fem artiklar som publicerats på Svenskarnas partis tidigare nyhetssajt Realisten. Sajten finns fortfarande kvar på nätet.

Justidekanslern, JK, har beslutat att inleda en förundersökning mot tre av de anmälda artiklarna.

I en av de artiklar som utreds påstås afrikaner vara "mentalt efterblivna". I en annan artikel beskrivs homosexuella som "pestsmittade". I ytterligare en artikel jämställs homosexualitet med pedofili och homosexualitet beskrivs som en "sjukdom" som "borde behandlas därefter". I samma artikel påstås en allians mellan homosexuella, judar, politiker och massmedia arbeta för att "snedvrida moralen hos svenskarna".

Justitiekanslern gick däremot inte vidare med en artikel där araber pekas ut som en "lägre stående ras". Inte heller gick myndigheten vidare med en artikel som kopplade homosexualitet till pedofili. Något anmälaren Juridikfronten kritiserar.

"Föreningen Juridikfronten, som gjort anmälan till JK, är tveksam till om Justitiekanslern verkligen fattat ett riktigt beslut när den ansett det lagligt att påstå att araber är en lägre stående ras som inte kan uppfinna teknologi, och att en mild dom mot en pedofil var ett 'för de homosexuella segerrikt beslut' samt att homosexuella vill utnyttja barn sexuellt.", skriver Juridikfronten till Expo Idag.

I februari dömdes Realistens ansvarige utgivare Sebastian Karlsson för hets mot folkgrupp på grund av andra artiklar och kommentarer på sajten.
Daniel Vergara

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro