JK utreder hets på nazistsajt

Publicerad 2015-04-17

Justitiekanslern har inlett en förundersökning om tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp mot Svenskarnas partis nu nedlagda nyhetssajt Realisten. Tre artiklar utreds för att ha hetsat mot afrikaner och homosexuella.

Det är den ideella föreningen Juridikfronten som anmält fem artiklar som publicerats på Svenskarnas partis tidigare nyhetssajt Realisten. Sajten finns fortfarande kvar på nätet.

Justidekanslern, JK, har beslutat att inleda en förundersökning mot tre av de anmälda artiklarna.

I en av de artiklar som utreds påstås afrikaner vara "mentalt efterblivna". I en annan artikel beskrivs homosexuella som "pestsmittade". I ytterligare en artikel jämställs homosexualitet med pedofili och homosexualitet beskrivs som en "sjukdom" som "borde behandlas därefter". I samma artikel påstås en allians mellan homosexuella, judar, politiker och massmedia arbeta för att "snedvrida moralen hos svenskarna".

Justitiekanslern gick däremot inte vidare med en artikel där araber pekas ut som en "lägre stående ras". Inte heller gick myndigheten vidare med en artikel som kopplade homosexualitet till pedofili. Något anmälaren Juridikfronten kritiserar.

"Föreningen Juridikfronten, som gjort anmälan till JK, är tveksam till om Justitiekanslern verkligen fattat ett riktigt beslut när den ansett det lagligt att påstå att araber är en lägre stående ras som inte kan uppfinna teknologi, och att en mild dom mot en pedofil var ett 'för de homosexuella segerrikt beslut' samt att homosexuella vill utnyttja barn sexuellt.", skriver Juridikfronten till Expo Idag.

I februari dömdes Realistens ansvarige utgivare Sebastian Karlsson för hets mot folkgrupp på grund av andra artiklar och kommentarer på sajten.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA