ungerska gardet

Jobbik vill ge den förbjudna organisationen Ungerska gardet statligt stöd. Organisationen har varit förbjuden sedan 2009 efter attacker och demonstrationer mot romer.

Jobbik vill finansiera förbjuden paramilitär

Publicerad 2015-05-29

Jobbik vill återupprätta ett förbjudet medborgargarde. Vice partiledare János Volner lovar att den förbjudna paramilitära organisationen Det ungerska gardet ska få statlig finansiering om Jobbik vinner regeringsställning.

János Volner stoltserade på Facebook i tisdags över han varit med och förändrat det numera förbjudna Ungerska gardet, Magyar Gárda, som är ökänt för att bland annat ha förföljt romer. Han uppger att han ändrade det ungerska gardet från att först och främst ägnat sig åt "traditionella event" till att "beslutsamt motverka romsk brottslighet", rapporterar Politics.hu.

Volner berömde det Ungerska gardet för att dess "frispråkighet" bidragit till att Jobbik nu är Ungerns tredje största parti. Som tack för detta ska Jobbik, om partiet får regeringsställning, återuppliva Ungerska gardet och ge statligt finansiellt stöd till organisationen.

Det var partiledaren Gabor Vona som först bildade den paramilitär-grenen av Jobbik. Efter våldsamma attacker och regelbundna marscher förbjöds det Ungerska gardet 2009. Efter förbudet har dock andra liknande organisationer, ofta kopplade till Jobbik, dykt upp i Ungern. Partiets stöd för just det Ungerska gardet har inte påverkats på grund av organisationsförbudet.

2012 kallade Jobbik till en demonstration i Budapest för att fira femårs-jubileet av det Ungerska gardet. 130 personer marscherade i Budapest iförda uniformer som påminde om de som ungerska naziallierade fascistiska Pilkorsrörelsen använde under Andra världskriget. Ytterligare 200 personer följde marschen och skanderade antisemitiska slagord.

Jobbik är ökänt för en rad antisemitiska och antiromska utspel. Medborgargarden kopplade till partiet har också förföljt romer i byar och systematiskt anordnat demonstrationer mot den romska befolkningen.

Enligt Ipsos opinionsmätning från april har Jobbik omkring 17 procents väljarstöd i Ungern. I valet 2014 vann de över 20 procents stöd och blev därmed landet tredje största parti.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA