jacob hagnell

Jacob Hagnell lämnade sina politiska uppdrag för Sverigedemokraterna efter att han avslöjats skriva hatkommentarer på Fria Tider. Han är dock fortfarande anställd av partiet och ligger bakom SD:s kampanjsida för att stoppa flyktinginvandringen till Sverige. (Foto: Fredrik Damberg)

Näthatande SD:are bakom flygbladskampanjens sajt

Publicerad 2015-11-09

Före detta SD-politikern Jacob Hagnell lämnade sina förtroendeuppdrag i våras efter att ha näthatat på den högerextrema sajten Fria tider. Han är fortfarande anställd av SD:s partikansli och står bakom sajten som flygbladen på Lesbos hänvisar till.

På den grekiska ön Lesbos sprider Sverigedemokraterna flygblad med falsk information för att avskräcka flyktingar från att åka hit. Texten innehåller flera direkta lögner. Bland annat påstås att det enda boende som erbjuds i Sverige är tält, att flyktingarna kommer att "skickas tillbaka hem" och att både halalslakt och bärande av niqab och burka kommer att förbjudas.

Det påstås också att det svenska samhället håller på att "falla isär". Flygbladet är undertecknad av Sverigedemokraterna, SD kvinnor och "The people of Sweden".

På flygbladen hänvisas till hemsidan welcometosweden.net som registrerats av den före detta SD-politikern Jacob Hagnell. Hagnell satt som fullmäktigeledamot i både Stockholms kommun och landsting och hade även uppdrag som nämndeman i Södertörns tingsrätt fram till i våras. Då avslöjade Expressen och Researchgruppen att Hagnell under påhittat namn skrivit grovt rasistiska kommentarer på hatsajten Fria Tider. 

"Deportera packet till deras sophögar till länder", skrev han som kommentar till en artikel om Rosengård. Hagnell gick även till angrepp mot Fredrik Reinfeldt med hänvisning till att Reinfeldt har en svart förfäder: "ser bara hur reinfeldt tänker ´niggah please´", skrev han. 

Efter avslöjandet lämnade Hagnell alla sina förtroendeuppdrag inom partiet. Men fortsatte trots det att jobba för partiet.

Expo kunde i april, genom källor, avslöja att Hagnell endast avsagt sig sina politiska uppdrag för att få det att verka som om han lämnat politiken. I själva verket fortsatte han att vara anställd av Sverigedemokraterna. Hagnell ska ha skyddats av partiledningen i utbyte mot att han kartlade kollegor som ledningen var i konflikt med, bland annat den nu uteslutna SDU-toppen William Hahne.

I dag vill Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning inte kommentera om Hagnell fortfarande är anställd av partiet. Men Expo kan bekräfta, via Riksdagsförvaltningens säkerhetsenhet, att Hagnell har ett passerkort till riksdagen och för närvarande är anställd av SD:s partikansli. På sociala medier finns det även flera indikationer på att Hagnell fortfarande jobbar med kommunikation för partiet.

I skrivande stund är hemsidan som Hagnell registrerat tom på information. Men i slutet av förra veckan fanns där samma bild som pryder de flygblad som Sverigedemokraterna sprider på Lesbos. 

Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning har bekräftat att partiet står bakom flygbladsutdelningen och spridandet av de falska uppgifterna om Sverige. Partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein säger till Expressen att de har personer på ett 20-tal platser i sex europeiska länder för att dela ut flygblad.

Expo har frågat SD:s kommunikationsavdelning hur lämpligt det är att en person som uttryckt sig som Hagnell har gjort arbetar med partiets kommunikation. Kommunikationsavdelningen har inte svarat.

Expo har även sökt Jacob Hagnell för en kommentar.
Anna-Sofia Quensel, Erik Sidenbladh, Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro