riksdagen

Nationalismen en del av svensk politik

Publicerad 2015-09-21

SÖNDAGSKRÖNIKA. Sverigedemokraternas brytning med ungdomsförbundet kommer få stora konsekvenser för den svenska radikalnationalismen, men också för svensk politik.

Sverigedemokraternas partistyrelse har bestämt sig för att kapa banden med sitt ungdomsförbund. Brytningen kommer få stora konsekvenser för Sverigedemokraterna och den radikalnationalistiska miljön i sin helhet.

Det fanns en tid då analyser av Sverigedemokraternas interna strider intresserade ett litet gäng kommunpolitiker, en handfull lokaljournalister och politiska nördar. Den tiden är förbi. I och med Sverigedemokraternas entré i riksdagen och det växande stödet för partiet är nationalismen en etablerad del av det politiska landskapet.

Alternativa nationalistiska nyhetssajter konkurrerar med etablerade medier. När opinionsundersökningsbolaget Demoskop förra veckan undersökte i vilken grad befolkningen upplever att de kan tala öppet om sina åsikter var kategorin "Nationalist" ett av alternativen. Extremhögern har flyttat in från politikens ekande utmarker till politikens finrum. Socialdemokrat, liberal, nationalist. Det är bara att välja.

Nu hopar sig frågorna om vad som ska hända efter Sverigedemokraternas brytning med ungdomsförbundet. Och svaren spelar roll för svensk politik.

Den omedelbara frågan handlar om vad som ska hända med de i ungdomsförbundet som sitter på kommunala mandat. En del av dem kan de bli politiska vildar, och hur påverkar det i så fall ett SD som redan nu lider av att de tappar kontrollen över sina kommunala mandat ute i kommunerna, och som dessutom val efter val har svårt att fylla sina stolar.

Den stora frågan är vad som ska hända med ungdomsförbundet. Kommer det att bli ett parti? Det finns onekligen goda förutsättningar. Efter att Svenskarnas parti lagt ner finns det ett vidöppet fält mellan de fanatiska nationalsocialisterna i Nordiska Motståndsrörelsen och Sverigedemokraterna. 


Och det finns de som ser chansen. Som exempelvis Björn Herstad, en av nyckelfigurererna inom den svenska nyfascismen. I en debattartikel i Dispatch International argumenterade Herstad i förra helgen för ett nytt högerparti, en svensk version av det ungerska regeringspartiet Fidesz som på allvar gör upp med "vänsterns hegemoni". Enligt Herstad handlar det inte bara om att jaga väljare. Det handlar om att omforma hela samhället.

Hur många som lyssnar är svårt att veta. Men de som eventuellt smider planer lär inte ha missat att tre av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter, David Lång, före detta partiledaren Mikael Jansson och andre vice talmannen Björn Söder är på väg ut. Under de kommande landsdagarna ser de ut att kunna förlora sina platser i partistyrelsen. Skulle de kunna ansluta till ett nytt parti och i ett slag ge det en plattform i riksdagen?

För Sverigedemokraternas del finns det fördelar. Partiet skulle delvis tjäna på att det bildades ett nytt parti. På så sätt skulle de kunna argumentera för att de en gång för alla gjort upp med extremisterna. Ungefär på samma sätt som partiet år 2001 kunde framstå som mer rumsrena när partiet splittrades och Nationaldemokraterna bildades.

Därför finns det anledning att påminna om att Sverigedemokraternas så kallade nolltolerans är en bluff, vilket Expo flera gånger kunnat påvisa. Det handlar inte om att hålla rent från rasism och extremism, utan om att se till att gräsrötter och interna utmanare håller sig till partiets pragmatiska strategi.

Sverigedemokraternas politiska projekt går ut på att i grunden stöpa om Sverige. Partiet är ett hot mot den liberala demokratins grundprinciper. Det är värt att påminna om det, i tider då delar av näringslivet öppnat dörren för partiet, när den revanschsugna svenska nationalismen blivit en naturlig del av det svenska politiska samtalet.
Daniel Poohl

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA