smr genre

Nazister döms efter en misshandel i samband med en flygbladsutdelning i Uppsala. Bilden är från ett annat tillfälle. (Foto: Expo)

Nazister dömda efter misshandel i Uppsala

Publicerad 2015-05-26

Tre nazister i Svenska motståndsrörelsen döms för att ha misshandlat en man i Uppsala 2013. Rättegången var turbulent och man tvingaded att avbryta den en gång efter bombhot. Även utredningen har ifrågasatts efter att förundersökningen lades ned. Först efter att tidningen UNT identifierat gärningsmännen togs den upp igen.

Domen meddelades på tisdagen mot tre aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Samtliga döms för en misshandel som skedde i samband med en flygbladsutdelning i Uppsala 2013. Enligt domen hade cirka 16 aktivister samlats vid flygbladsutdelningen. Flera bar fanor och sköldar.

En 38-årig man och en kvinna hamnade i diskussion med nazisterna och ett tiotal ska då ha omringat dem. När en aktivist närgånget filmade kvinnan, knuffade hon undan kameran och 38-åringen gick emellan. Han attackerades då av nazisterna och blev slagen i ansiktet med knytnävar och fanskaft. Nazisterna trängde in honom i en butik där han fick ta emot flera slag även efter att han sparkats till marken.

Tre gärningsmän har pekats ut. Oscar Bergström, 20 år och som var gruppchef för Svenska motståndsrörelsen i Stockholm 2013 slog 38-åringen inne i butiken. Han döms till villkorlig dom och samhällstjänst. Bergström är även åtalad för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp efter att Svenska motståndsrörelsen attackerade en antirasistiskt manifestation i Kärrtorp i december 2013. Rättegången för den händelsen inleds mot honom i augusti.

För misshandeln i Uppsala döms även Theodor Nordenadler, 23 år. Han döms till fängelse i tre månader. Nordenadler har tidigare dömts till sju månaders fängelse för attacken i Kärrtorp, där han gjorde sig skyldig till våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och vapenbrott.

Den tredje aktivisten som döms för misshandeln i Uppsala är Mattias Glad, 20 år. Han döms till villkorlig dom och samhällstjänst. Även han är tidigare dömd för attacken i Kärrtorp. Han fick fyra månaders fängelse för våldsamt upplopp.

Utredningen som lett till de fällande domarna i Uppsala har inte gått smärtfritt. Endast ett halvår efter att misshandeln ägde rum lades utredningen ned på grund av det inte gick att identifiera gärningsmännen. Det var först efter att tidningen UNT granskat fallet och kunde identifiera gärningsmännen genom bevismaterialet som utredningen återupptogs.

När rättegången väl inleddes de 7 maj fick den avbrytas efter bombhot. De tre misstänkta avvek även från platsen och fick hämtas av polis samma kväll. Dagen efter återupptogs rättegången.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA