Nazistparti tredje störst i Grekland

Publicerad 2015-01-26

Trots att Gyllene gryning drivit sin valrörelse från häktet blev det Greklands tredje största parti efter valet i söndags. Vänsterpartiet Syriza blev största parti och kommer att bilda regering tillsammans med högerpopulistiska Oberoende greker.

Det politiska landskapet i Grekland har ritats om. Ny demokrati har förlorat sin position som ledande parti. Istället vann vänsterpartiet Syriza som fick 36,34 procent av rösterna och 149 av de 300 mandaten i parlamentet. Partiet meddelade på måndagen att de bildar regering med Oberoende greker som fick 17 mandat, och 4,75 procents stöd.

Oberoende greker är ett relativt nytt grekiskt missnöjesparti som bildades 2012 av politiker som tidigare tillhörde Ny demokrati. Partiet är liksom Syriza kritiska mot Greklands låneavtal med IMF och EU och vill omförhandla det.

De två partierna skiljer sig dock åt politiskt. Oberoende greker är ett nationalistiskt högerpopulistiskt parti som bland annat ställer krav på att utbildningssystemet ska byggas på grekisk ortodox lära.

Oberoende grekers partiledare Panos Kammenos har nyligen kritiserats för antisemitism efter att han påstått att judar betalar mindre skatt och behandlas förmånligare än andra medborgare. Hans uttalande har kritiserats av det judiska centralrådet och regeringstjänstemän har avfärdat Kammenos påstående som "konspirationsteorier" hämtade från internets "mörkaste vrå", rapporterar The Telegraph.

Även nazisterna i Gyllene gryning betraktas som vinnare i valet. Partiet fick 6,28 procent av rösterna vilket gav det 17 mandat, ett mandat mindre än i valet 2012.

Bedömare menar att resultatet är extra oroväckande eftersom nazistpartiet kunnat bibehålla sitt stöd trots att ledningen sitter häktade. Partiet har inte kunnat genomföra en ordentlig valrörelse och det borde inte undgått någon väljare att Gyllene gryning har kopplats till brutala våldsdåd mot migranter och politiska motståndare, bland annat mordet på musikern Pavlos Fyssas 2013.

Partiledaren Nikos Mihaloliakos har suttit häktad sedan mordet på Fyssas. I häktet sitter även nästan hela Gyllene grynings parlamentsgrupp i väntan på rättegång. De finns flera olika åtalspunkter mot parlamentsledamöterna, men den som kan påverka partiet mest är om domstolen fastslår att Gyllene gryning är en kriminell organisation. Då förbjuds partiet.

Partiledaren Nikos Mihaloliakos har gjort ett uttalande från häktet efter valresultatet där han beskriver sig som en segrare.

"Vi har förnyat förtroende. Alla som slogs för att hålla Gyllene gryning borta har förlorat. Gyllene gryning har vunnit".

Totalt minskade stödet för högerextrema och högerpopulistiska partier i valet jämfört med 2012. Oberoende greker tappade sju mandat, Gyllene gryning tappade ett mandat. Det högerextrema partiet LAOS som åkte ut ur parlamentet 2012 har inte lyckats återhämta sig och fick endast en procent i valet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro