Nya konflikter i SD-Göteborg

Publicerad 2015-05-25

I Sverigedemokraterna i Göteborg har en konflikt eskalerat när en grupp på Hisingen vill bryta upp distriktet i lokala föreningar. Distriktsledningen motsätter sig uppdelningen och Hisingsfalangen anklagar ledningen flr att drivas av en rädsla av att förlora makt. På måndagskvällen har ledningen kallat till medlemsmöte för att dämpa missnöjet.

– Jag tror personligen att de är rädda för att tappa makt. Vi som driver frågan är inte ute efter att ta ifrån någon makt, utan bara att bredda partiet i Göteborg. För oss är det ingen maktfråga, säger David Lindh som sitter för SD i Västra götalands regionfullmäktige och som driver på för att Sverigedemokraterna i Hisingen ska bli en egen lokalförening med styrelse.

Under den senaste tiden har Sverigedemokraterna drabbats av konflikter mellan partiledningen och den så kallade bunkern. I Göteborg har partiledningen flyttat fram sina positioner. 2013 uteslöts regionens starke man Patrik Ehn. I mars 2015 förlorade veteranen Mikael Jansson makten i distriktet när Jörgen Fogelklou - lojal med partiledningen vann ordförandestriden.

Nu anklagas den nya styrelsen i distriktet för att vilja centralisera makten och gå emot partiets stadgar. David Lindh driver på för att distriktet ska delas upp i lokala föreningar och därmed få egna styrelser. Något han menar att Mikael Jansson stöder.

– Mikael Jansson ville följa stadgarna och bredda partiet, säger Lindh.

– Vi är flera i gruppen som jobbar för att Hisingen ska bli en kretsförening. Enligt våra stadgar ska storstäderna delas upp i kretsföreningar som är som kommunföreningar. Jag tror Jörgen Fogelklou och Jimmy Ståhl har missuppfattat våra stadgar eftersom de är emot, fortsätter han.

Distriktsordförande Jörgen Fogelklou och riksdagsledamoten Jimmy Ståhl som är kretsledare för arbetsgruppen Hisingen motsätter sig förslaget och har kallat till ett möte för medlemmarna på Hisingen. Fogelklou är fåordig men medger till Expo Idag att det finns spänningar.

– Vi har pratat om ett antal personer… Vi diskuterar hur de har agerat helt enkelt. Det är interna angelägenheter. Om det går så långt som personärenden då kan vi prata om det. Så långt har vi inte kommit i det här ännu.

Jörgen Fogelklou tillägger att kravet på egna valkretsföreningar inte är ett skäl i sig att väcka personärenden. Jimmy Ståhl är kritisk till att Lindh skickat en förfrågan till partiets verkställande utskott om att Hisingen ska bli en SD-förening.

– Jag blir trött när man gör saker utan att prata med mig som är ansvarig för Hisingen. Varför det har blivit så här infekterat vet jag inte. Men jag blir lite ledsen när man inte informerar mig, säger Ståhl.

– Vi har ett medlemsmöte för de på Hisingen idag eftersom de som driver på för valkretsföreningen haft möten med medlemmarna och kan ha gett ut desinformation, fortsätter han.

David Lindh förstår inte kritiken då han menar att Fogelklou och Ståhl ställt sig positiva till att han sonderar intresset för en medlemsförening på Hisingen.

– Vi har haft ett möte och vi sa att det finns en tanke om att bilda en krets och alla på mötet tyckte det var en jättebra idé. Därför gick vi vidare till det verkställande utskottet. Om Ståhl tror att vi spridit desinformation får det stå för honom.

Fogelklou har inte uppgett några namn, men uppger att de "tittar på vissa personer och hur de betett sig" är du orolig för att ett personärende kommer att väckas mot dig?

– Nej absolut inte, är det någon som ska vara orolig så är det Fogelklou och Ståhl som inte följer stadgarna. Det finns en hel sektion i dem om kretsföreningar och det står tydligt att distriktet ska arbeta för kretsföreningar. Jag upplever att de rädda för något sorts maktskifte i och med de här kretsarna, säger Lindh.

Medlemsmötet hålls kl 18 på måndagskvällen. David Lindh öppnar för att de i ett senare skede kan initiera en medlemsomröstning om att bilda kretsförening för att sedan uppvakta Sverigedemokraternas riksledning ännu en gång. Det är endast Sverigedemokraterna riks som kan besluta om en ny förening ska bildas.

Expo Idag har sökt Mikael Jansson för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro