SD-politiker bar kniv vid nattklubbsbesök

Publicerad 2015-06-25

Sverigedemokraten Sven Hellström i Borlänges kommunfullmäktige har dömts för brott mot knivlagen. Polisen upptäckte att politikern var beväpnad i samband med ett ingripande mot honom på en nattklubb. Sverigedemokraterna har ännu inte beslutat om politikerns framtid.

– Vi pratar om det här i partiet, om hur vi ska hantera frågan. Samtalen pågår både centralt med partiet och lokalt. Men vi har inte diskuterat klart så jag vill inte gå in på närmare på det nu, säger Ann-Katrin Löwfenhamn, ordförande i Sverigedemokraternas kommunförening i Borlänge.

Det var lördagen den 25 april som Hellström, ledamot i Borlänges kommunfullmäktige och vice ordförande i SD-Borlänge, nekades inträde på en nattklubb i staden eftersom ordningsvakterna ansåg att han var för berusad. Enligt vittnesmål i förundersökningen tillkallade vakterna polis då Sven Hellström ska ha betett sig hotfullt. Han ska bland annat ha sagt att "det här kommer att få konsekvenser för dig" till en vakt.

Hellström har dock inte åtalats för olaga hot. Istället omhändertogs Hellström enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Det var när polisen visiterade honom som de upptäckte att Hellström bar kniv.

Hellström har i förhör uppgett att han bar kniven av misstag, att han använt den vid matlagning och sedan lagt den i fickan. När han senare begav sig ut i Borlänge hade han glömt bort att han hade kniven på sig.

Tingsrätten i Falun menar att eftersom kniven var så pass stor så borde han någon gång under kvällen märkt att han hade den i fickan.

"I vart fall har han varit oaktsam när han inte kontrollerade vad han hade på sig innan han besökte pub och dansställe i centrala Borlänge. Med hänsyn till de platser Sven Hellström besökt under kvällen kan brottet inte anses vara av ringa beskaffenhet. Han ska därmed dömas för brott mot knivlagen. ", skriver tingsrätten.

Hellström döms till 50 dagsböter på 150 kronor vardera.

Expo Idag har sökt Sven Hellström för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro