SD-politiker bar kniv vid nattklubbsbesök

Publicerad 2015-06-25

Sverigedemokraten Sven Hellström i Borlänges kommunfullmäktige har dömts för brott mot knivlagen. Polisen upptäckte att politikern var beväpnad i samband med ett ingripande mot honom på en nattklubb. Sverigedemokraterna har ännu inte beslutat om politikerns framtid.

– Vi pratar om det här i partiet, om hur vi ska hantera frågan. Samtalen pågår både centralt med partiet och lokalt. Men vi har inte diskuterat klart så jag vill inte gå in på närmare på det nu, säger Ann-Katrin Löwfenhamn, ordförande i Sverigedemokraternas kommunförening i Borlänge.

Det var lördagen den 25 april som Hellström, ledamot i Borlänges kommunfullmäktige och vice ordförande i SD-Borlänge, nekades inträde på en nattklubb i staden eftersom ordningsvakterna ansåg att han var för berusad. Enligt vittnesmål i förundersökningen tillkallade vakterna polis då Sven Hellström ska ha betett sig hotfullt. Han ska bland annat ha sagt att "det här kommer att få konsekvenser för dig" till en vakt.

Hellström har dock inte åtalats för olaga hot. Istället omhändertogs Hellström enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Det var när polisen visiterade honom som de upptäckte att Hellström bar kniv.

Hellström har i förhör uppgett att han bar kniven av misstag, att han använt den vid matlagning och sedan lagt den i fickan. När han senare begav sig ut i Borlänge hade han glömt bort att han hade kniven på sig.

Tingsrätten i Falun menar att eftersom kniven var så pass stor så borde han någon gång under kvällen märkt att han hade den i fickan.

"I vart fall har han varit oaktsam när han inte kontrollerade vad han hade på sig innan han besökte pub och dansställe i centrala Borlänge. Med hänsyn till de platser Sven Hellström besökt under kvällen kan brottet inte anses vara av ringa beskaffenhet. Han ska därmed dömas för brott mot knivlagen. ", skriver tingsrätten.

Hellström döms till 50 dagsböter på 150 kronor vardera.

Expo Idag har sökt Sven Hellström för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA