SD-politiker sparkas som nämndeman

Publicerad 2015-03-06

Landstingspolitikern Henrik Agerhäll (SD) sparkas som nämndeman i Umeås förvaltningsrätt. Det efter att Västerbottens-Kuriren avslöjat att han gett uttryck för grov rasism på Flashback.

Henrik Agerhäll skrev anonymt under tidsperioden 2009 och 2012 en rad grovt rasistiska och afrofobiska inlägg på nätforumet Flashback. Det handlade bland annat om rasistiska föreställningar om att svarta har lägre IQ. Flera inlägg innehöll även rasistiska svordomar. Agerhäll hängde dessutom ut målsäganden i rättsfall på Flashback.

Inläggen avslöjades av Västerbottens-Kuriren och föranledde en utredning av Umeå Förvaltningsrätt där han suttit som nämndeman. På torsdagen beslutade Förvaltningsrätten att Agerhäll sparkas.

"Förvaltningsrätten anser att vart och ett av de redovisade inläggen på Flashback måste uppfattas som att det har en rasistisk ton eller utgångspunkt. Därtill kommer att uppgifterna om engagemangen i bloggen och sajten är försvårande från lämplighetssynpunkt.", skriver förvaltningsrätten i sitt beslut.

Den blogg och sajt som Förvaltningsrätten hänvisar till handlar om en uppmärksammad uthängningsblogg som utreds av Datainspektionen för att bryta mot personuppgiftslagen. Henrik Agerhäll ligger bakom bloggen som publicerar Migrationsdomar. Bloggen har bland annat fått stöd av riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD). Sajten som nämns i beslutet är Fria Tider där Agerhäll varit skribent.

Henrik Agerhäll, som vill sitta kvar som nämndeman, har tre veckor på sig att överklaga Förvaltningsrättens beslut. Sverigedemokraterna har inlett ett uteslutningsärende mot Henrik Agerhäll.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA