SD-politiker sparkas som nämndeman

Publicerad 2015-03-06

Landstingspolitikern Henrik Agerhäll (SD) sparkas som nämndeman i Umeås förvaltningsrätt. Det efter att Västerbottens-Kuriren avslöjat att han gett uttryck för grov rasism på Flashback.

Henrik Agerhäll skrev anonymt under tidsperioden 2009 och 2012 en rad grovt rasistiska och afrofobiska inlägg på nätforumet Flashback. Det handlade bland annat om rasistiska föreställningar om att svarta har lägre IQ. Flera inlägg innehöll även rasistiska svordomar. Agerhäll hängde dessutom ut målsäganden i rättsfall på Flashback.

Inläggen avslöjades av Västerbottens-Kuriren och föranledde en utredning av Umeå Förvaltningsrätt där han suttit som nämndeman. På torsdagen beslutade Förvaltningsrätten att Agerhäll sparkas.

"Förvaltningsrätten anser att vart och ett av de redovisade inläggen på Flashback måste uppfattas som att det har en rasistisk ton eller utgångspunkt. Därtill kommer att uppgifterna om engagemangen i bloggen och sajten är försvårande från lämplighetssynpunkt.", skriver förvaltningsrätten i sitt beslut.

Den blogg och sajt som Förvaltningsrätten hänvisar till handlar om en uppmärksammad uthängningsblogg som utreds av Datainspektionen för att bryta mot personuppgiftslagen. Henrik Agerhäll ligger bakom bloggen som publicerar Migrationsdomar. Bloggen har bland annat fått stöd av riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD). Sajten som nämns i beslutet är Fria Tider där Agerhäll varit skribent.

Henrik Agerhäll, som vill sitta kvar som nämndeman, har tre veckor på sig att överklaga Förvaltningsrättens beslut. Sverigedemokraterna har inlett ett uteslutningsärende mot Henrik Agerhäll.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro