Stora nätbolag finansierar nazister

Publicerad 2015-03-20

Amazon, PayPal och svenska Spotify bidrar till att finansiera vit makt-grupper. Företagen får kritik för att inte göra tillräckligt för att stoppa högerextremister från att använda deras tjänster. Även svenska nazistorganisationer använder bolagen för att få in pengar.

Den amerikanska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center har granskat hur vit makt- organisationer använder stora nätbaserade företag för att sälja produkter och propaganda och ta emot donationer. Ett exempel på en hemsida som dragit in stora summor genom Amazon är Cunter-Currents.com. Sajten säljer nazistlitteratur och verkar för en "helt vit stat". Sajten har varit ansluten till Amazons affiliateprogram. Det innebär att Cunter-Currents annonserar varor för Amazon på sin sajt och därmed får en procentull ersättning för produkter som säljs på Amazon genom Cunter Currents. På så sätt har Cunter-Currents fått in omkring 40 000 kronor mellan 2010 och 2012.

Southern Poverty Law Center rapporterar att flera vit makt-organisationer ingår i liknande avtal med Amazon. Exempel på produkter som säljs på Amazon är nazistflaggor, hakkors-pins och nazistiska samlingsobjekt.

Andra kassakor för vit makt-organisationer är Spotify, som innehåller vit makt-musik. Ett exempel på album på spotify är "White pride. White passion". Genom PayPal kan nazistorganisationer ta emot donationer. Över 69 grupper som Southern Poverty Law Center betecknar som hatgrupper använder PayPal för att ta emot donationer.

Spotify, Amazon och PayPal skriver i sin policy att de inte får användas för att sprida hatpropaganda. Southern Poverty Law Centers researcher Heidi Beirich uppger att bolagen är dåliga på att följa upp policyn.

– Jag har kontaktat dem och förklarat att ni bokstavligen finansierar hatgrupper, men de svarar aldrig, säger Beirich till Washington Post.

Southern Poverty Law center skriver på sin hemsida att de kontaktat Spotify med en lista över hatmusik som tillhandahålls av tjänsten.

"Spotify har inte tagit bort någon av sångerna på den listan", skriver organisationen.

Spotify hävdar samtidigt att de tar problemet på allvar och hänvisar till att de följer en lista från den tyska myndigheten "Skadlig media för unga personer" för att bedöma vilka artister som ska plockas bort i deras sortiment.

Tidigare har Itunes plockat bort flera vit makt-band från sitt sortiment. Dessa musikband kan fortfarande hittas på Ebay och Amazon. PayPal har dragit in sin tjänst för nazistiska Stormfront och Vanguard News Network. I Sverige är det känt att PayPal dragit in tjänsten för den rasistiska sajten Exponerat och den till sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat.

Redan 2013 uppmärksammade Expo Idag att flera svenska högerextrema organisationer använder sig av PayPal. Då söktes också PayPal för en kommentar. Företaget återkom aldrig med ett svar och än i denna dag använder sig nazistiska Svenska motståndsrörelsen och nazistiska Svenskarnas partis nätbutik Arminius sig av tjänsten.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro