smr genre

Pär Sjögren, en ledande nazist i Svenska motståndsrörelsen blir ersättare i Borlänges kommunfullmäktige. (Foto: Expo)

Stormade politiskt möte - Nu tar nazisten plats i kommunpolitiken

Publicerad 2015-02-25

Pär Sjögren med en ledande position i Svenska motståndsrörelsen blir ersättare i Borlänges kommunfullmäktige efter att han skrivits in på Sverigedemokraternas valsedlar. Sjögren har dömts för en rad brott. 2013 stormade han ett politiskt möte i Dalarna.

21 personer skrev in Pär Sjögren på Sverigedemokraternas sedlar i Borlänge. Efter att Länstyrelsen sammanställt resultatet har de nu meddelat att antalet röster räcker för att ge honom plats som ersättare i kommunfullmäktige.

Det innebär att Svenska motståndsrörelsen via Sverigedemokraternas valsedlar nu har en ordinarie ledamot i Ludvika Pär Öberg, och en ersättare Borlänges kommunfullmäktige med Pär Sjögren. I Säter i Dalarna sitter nazisten Johan Karlsson från Svenskarnas parti på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna.

Pär Sjögren finns under 15 avsnitt i belastningsregistret. Han är dömd för upprepade vapenbrott, flera hemfridsbrott, grov misshandel och misshandel, olaga hot, grovt rattfylleri och narkotikabrott. 2003 ålades han med besöksförbud mot en kvinna.

Sverigedemokraternas ordförande i kommunföreningen Ann-Katrin Löwfenhamn vill inte ta något ansvar för att ytterligare en nazist kommit in på deras mandat. Hon säger att det är Sverigedemokraternas riksorganisation som tar beslutet om de ska använda så kallade öppna listor vilket innebär det på valdagen är möjligt att skriva till personer på valsedlar.

– Jag har ingen kommentar till det här egentligen. Det är ju som det är, säger hon.

Han är invald på er valsedel, har du någon tanke kring det?

– Jo, men det är för att vi inte hade stängt vår lista. Jag har ingen åsikt om det. För det är ju som det är nu. Jag har inget ansvar för det i alla fall, säger Löwfenhamn.

Hur ser du på Svenska motståndsrörelsen?

– Inte en aning, jag har inte satt mig in i vad de står för, säger Ann-Katrin Löwfenhamn.

Svenska motståndsrörelsen och Pär Sjögren i synnerhet har inte varit osynliga i Dalarna. 2013 stormade aktivister i Svenska motståndsrörelsen ett möte i Ludvika. Vänsterpartisten och numera riksdagsledamoten Daniel Riazat blev i angreppet slagen med en flaska i huvudet. I mars förra året dömdes Pär Sjögren till ofredande för attacken. Nazistorganisationen har även genomfört uppmärksammade manifestationer i Dalarna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA