nationell framtid

En av grundarna för nazistiska Nationell framtid, Robin Hjelm, deltog vid SD:s demonstration i Trelleborg.
Foto: Tor Gasslander/Expo

Uniformerade nazister deltog i SD-demonstration mot flyktingar

Publicerad 2015-10-19

Uniformerade nazister deltog i en SD-demonstration mot flyktingmottagande i Trelleborg i lördags. Flera grupper ur den rasideologiska miljön var närvarande.

Sverigedemokraterna samlade i lördags runt 300 personer i en demonstration mot asylinvandringen i Sverige. Aktionen hölls bara ett par dagar efter att SD meddelat att partiet vänder riksdagen ryggen för att istället satsa på utåtriktat valrörelsearbete för att bilda opinion mot invandring och avskräcka flyktingar från att komma till Sverige.

– Det här är startskottet. Vi ser det här som en valrörelse, vi ska ut och träffa folk. Vi tar pengar som egentligen skulle gått till valrörelsen 2018 till detta, sa Per Klarberg, sverigedemokratisk riksdagsledamot från Trelleborg, till Trelleborgs allehanda.

Demonstrationen lockade inte bara sverigedemokrater utan även ett antal nazistiska aktivister. Expo har identifierat minst ett tiotal personer från den rasideologiska miljön bland åhörarna som lyssnade till tal av den lokala sverigedemokraten Helmuth Petersén och riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Bland de närvarande fanns uniformerade medlemmar från den nybildade nazistiska gruppen Nationell framtid, aktivister knutna till medienätverket Motgift och skribenter från sajten Nyanserat.

 motgift


Även Stefan Jacobsson, som fram till nedläggningen i våras ledde Svenskarnas parti, fanns på plats. Nu driver han och andra som hade centrala positioner inom partiet förlaget Logik och sajten Nyanserat. På sin facebooksida lade han upp en bild från demonstrationen med kommentaren: "Trevligt att träffa mycket folk man inte sett på länge."

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth höll ett alarmistiskt tal där han med högt uppskruvad retorik varnade för flyktinginvandringen.


– För Sverige innebär det här vår undergång, sa han.

Ekeroth vände sig till åhörarna och utnämnde dem till en "motståndsrörelse" mot "etablissemanget och media".

– Ni är en spjutspets för att ta vårt land tillbaka. sa han.

Han uppmanade även var och en att överklaga varje beslut om asylboenden.

Kent Ekeroths hårda ton gick hem hos nazisterna. På sajten Nyanserat skrev en av demonstrationsdeltagarna "...det Kent gjorde idag var att legitimera alla närvarande svenskars kamp om tillvaron." Lite längre ned fortsätter han: "att inte applådera skulle vara en förolämpning – så jag applåderade, både en och fyra gånger, eller när jag nu tappade räkningen."

På Motgifts forum var användarna också positiva. Demonstrationen beskrivs som en "dundersuccé". "Trodde inte man vågade ta orden 'svenskt' och 'Sverige' i sin mun samtidigt på det sättet. Mycket trevligt!" skriver en användare om Ekeroths tal.

Facebook gjorde Dennis Ljung, ledare för Nationell framtid och som själv var på plats i lördags, sin egen analys av läget. Nationell Framtid är inte intresserade av att konkurrera med SD, skrev han, utan det är bättre ju fler "nationellt vänliga alternativ" som finns. "Ett slags indirekt stöd typ?" frågar en annan användare. "[M]an skulle kunna kalla det för det ja" svarar Dennis Ljung.

En tredje användare, som kandiderade för SD i valet 2010, föreslog att Nationell framtid ska agera genom att "ta ut soporna" i det tysta medan SD agerar "på stora scenen". Ljung gillamarkerade kommentaren.

Från den skånska kommunen Trelleborg går färjelinjer till och från Rostock och Travemünde i Tyskland, färjelinjer som just nu används av många flyktingar för att ta sig till Sverige. Initiativet till lördagens demonstration togs för några veckor sedan av en privatperson, men togs kort därefter över av SD.
Tor Gasslander

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA