Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Publicerad 2016-10-17

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Det högerextrema våldet har exploderat i Tyskland. Under årets första nio månader har 507 fall av rasistiska våldsdåd registrerats. Det är nästan en fördubbling från 2015. Hittills i år har våldet krävt sju personers liv.

Brandattacker mot flyktingförläggningar fortsätter också att öka. 78 mordbränder har registrerats i år, jämfört med 75 under hela förra året. Siffrorna har begärts ut från myndigheterna av partiet De Gröna och citeras av Der Spiegel.

Femdubbling av attacker mot asylboenden
Redan förra året rapporterades det om en explosion i rasistiskt våld i Tyskland. Bland annat ökade antalet attacker mot flyktingförläggningar fem gånger om, från 199 stycken år 2014 till över 1 000 år 2015. Det rör sig om allt från sprejade hakkors till bombattacker. Motsvarande siffror för 2016 har ännu inte publicerats.

Förra året gjorde tidningen Zeit en granskning av attackerna mot flyktingförläggningar. Granskningen visade att i de få fall där polisen hade identifierat en misstänkt hade personen i fråga uttryckt högerextrema sympatier. Enligt den tyska federala polisen kunde merparten av attackerna förra året, runt 90 procent, kopplas till den högerextrema miljön.

Slängde in brandbomb i barnkammare
Få fall av rasistiska attacker har klarats upp. I början av 2016 dömdes dock två unga nynazister som kastat in en brandbomb i en flyktingförläggning i delstaten Niedersachsen. Straffet blev åtta respektive sju års fängelse. En kvinna som agerat chaufför dömdes till 4,5 års fängelse.

Brandattentatet, som skedde i augusti 2015 i byn Salzhemmendorf, hade kunnat ha sluta i katastrof. Brandbomben kastades in i en barnkammare, som av en händelse just då stod tom. Barnen sov i stället i mammans säng, en änka från Zimbabwe. Familjen hann sätta sig i säkerhet innan rummet blev övertänt.

Attentatsmännen och deras chaufför, som alla tre greps samma kväll, var enligt domstolen präglade av nationalsocialistiskt främlings- och rashat och hade bland annat hyllat Hitlers utrotningsprogram.
Mikael Färnbo

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA