nmr borlange dynamit

Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge den första maj 2016.

Hade 500 kg dynamit hemma – här tågar han med nazister

Publicerad 2016-06-22

Expo kan avslöja att den 41-åring som i vintras dömdes för innehav att halvt ton dynamit deltog i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge på första maj.

Förra året gjorde polisen ett rekordstort tillslag på sammanlagt 550 kilo dynamit på flera platser i Falkenberg. 50 kilo hittades hemma hos den kända brottsbelastade nazisten Mikael Dalberg. Runt ett halvt ton dynamit hittades samtidigt i lägenheten hemma hos en 41-årig man som arbetat som bergsprängare.

I januari föll domen mot de båda männen. I domen slogs det fast att den 41-åriga bergsprängaren under flera år stulit dynamiten från sin tidigare arbetsplats – samt att han sålt 50 kilo dynamit till Dalberg. Påföljden blev skyddstillsyn för Dalberg samt två och ett halvt års fängelse för 41-åringen som dömdes både för stöld, häleri samt det stora innehavet.

Åklagaren kunde inte visa på vad dynamiten var tänkt att användas till. Men i förundersökningen har utredarna intresserat sig för motivbilden och den eventuella kopplingen till Dalbergs starka nazistiska åsikter. Man konstaterar bland annat att sprängkraften i ett halvt ton dynamit motsvarar terroristen Anders Behring Breiviks bomb utanför de norska regeringsbyggnaderna.

Utredarna kartlade bland annat Dalbergs koppling till den internationella nazistorganisationen Blood and honour, vars aktivister och ledare Dalberg träffat och umgåtts med i både i Sverige och i Ungern.

I förundersökningen finns ett vittnesmål om att Dalberg uttryckt att han vill "göra någonting mot asylboenden för att få bort flyktingarna från Sverige". Enligt en bekant som Aftonbladet talat med har Dalberg vid ett flertal tillfällen blivit mycket våldsam och uttryckt sig radikalt.

– På fyllan har han sagt att Breivik är en fjolla och att han skulle kunna bli större än Breivik om han ville. Han är en sjuk människa. Han ser sig själv som den perfekta rasen, inte ens norrmän funkar, säger den anonyma källan till tidningen.

Dalberg har också haft ett stor mängd nazistpropaganda och porträtt på Adolf Hitler hemma. I vintras lät han sig intervjuas av den militanta nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Förutom bakgrunden i vit-makt miljön förekommer han under 18 avsnitt i belastningsregistret dömd för bland annat för grovt olaga hot och skadegörelse sedan han slagit en yxa i dörren till en granne med invandrarbakgrund.

Han har även dömts för en misshandel efter att ha släppt sin hund mot en man, skallat mannen och kallat honom för "apjävel". I brottsregistret finns flera fall av misshandel, hot, stölder, vapenbrott, häleri och skadegörelse.

Den 41-åriga bergsprängaren är tidigare ostraffad och har inte tidigare haft några kända kopplingar till vit makt-miljön. Inför rättegången förklarade hans advokat att 41-årignen inte hade högerextrema åsikter. Han beskrevs av vittnen i förundersökningen som en person med en politisk uppfattning som liknar Sverigedemokraternas.

Expo kan nu avslöja att Mikael Dalberg och den 41-åriga bergsprängaren – som ännu inte börjat avtjäna sitt straff – tågade sida vid sida i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge under första maj. Expo har identifierat de båda på bilder från demonstrationen.

På Facebook uttrycker även 41-åringen sympati för Nordiska motståndsrörelsen och rasideologisk propaganda.

Totalt lyckades NMR mobilisera ett 120-tal uniformerade aktivister och drygt 200 sympatisörer. Dalberg och 41-åringen bar civila kläder.
Mikael Färnbo, Daniel Vergara, Jonathan Leman

Sveket i Hässleholm

Analys, Daniel Poohl. Isoleringen av SD är bruten. Partiet ges flera tunga politiska poster i Hässleholms kommun efter att ha fått stöd av Moderaterna, L, KD och det lokala missnöjespartiet Folkets väl. Det är en historisk seger för SD - och ett svek från dem som gav partiet makten.

Svenska högerextremister öppnar kontor i Washington

Enas mot demokratin. Nu går flera högerextrema grupper samman under namnet Alt Right. Bland frontfigurerna finns flera kända svenska högerextremister.

Antalet hatgrupper i USA stiger

För andra året i rad har antalet hatgrupper i USA ökat. Det kan Southern Poverty Law Center visa i sin senaste rapport. Den stora ökningen sker bland antimuslimska grupper.

Tidskriften Expo

2016/4 Rasbiologins återkomst

2016/4 Rasbiologins återkomst

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA