NMR

En 30-årig nazist döms för att ha kastat in stenar genom ett fönster på ett asylboende. (Foto: Polisen)

Nazist dömd för attack mot asylboende

Publicerad 2016-05-27

Förra hösten krossade han en ruta på ett asylboende i Tranås. Nu döms den 30-årige nazisten, aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, till böter. Mannen är samtidigt misstänkt för en grov misshandel vid ett annat tillfälle.

Natten till den 7 november 2015 kastade den 30-årige nazisten en sten genom ett fönsterruta på ett asylboende i Tranås. Mannen togs på bar gärning och stoppades av privatpersoner som höll kvar honom tills polisen anlände och kunde gripa mannen. Skadegörelsen ska ha enligt vittnen skett tillsammans med ytterligare en okänd person.

Enligt 30-åringens berättelse hade han varit på krogen samma kväll som skadegörelsen och i förhören menar han att polisen gripit fel person.

 NMR asylboendePropaganda utanför asylboendets entré. (Foto: polisen)


Vid asylboendet hade det även satts upp en mängd klistermärken och affischer från Nordiska motståndsrörelsen, bland annat en bild på Adolf Hiltler Hitler, men tingsrätten har inte kunnat bevisa att det var 30-åringen som satt upp propagandan.

Samtidigt medger 30-åringen att han vid andra tillfällen satt upp klistermärken från Nordiska motståndsrörelsen. I förhör beskriver han sig själv som nationalsocialist. Han berättar också att han skickar in rapporter till Nordiska motståndsrörelsen när han spridit mycket propaganda. Sådana typer av rapporter brukar normalt publiceras av organisationen för att utåt kommunicera vilka aktiviteter de bedriver.

 NMR entrePropaganda utanför asylboendets entré. (Foto: polisen)


Det framgår av utredningen att 30-åringen är en flitig besökare av Nordiska motståndsrörelsens hemsida. På hemsidan hetsas återkommande mot asylboenden. I kommentarsfälten hyllas bränder och det publiceras bland annat tips på hur man kan tillverka lättantändliga vätskor.

30-åringen visar även sympati för Nordiska motståndsrörelsen på sociala medier, och har flera gånger kommenterat uppskattande om organisationens aktiviteter på Nordiska motståndsrörelsens hemsida.

30-åringen ett långt förflutet i vit-makt miljön. Redan 2005 var mannen medlem i den nedlagda nazistorganisationen Nationalsocialistisk front, NSF. Han har även varit aktivist i Svenskarnas parti, som formades ur NSF, fram tills partiet lades ned 2015. Efter att Svenskarnas parti lades ned har han på sociala medier spridit propaganda från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. På en bild sitter han bland annat iklädd en t-shirt med Nordiska motståndsrörelsens logga.

Den 30-årige mannen inväntar även en rättegång i oktober. Där är han misstänkt för en grov misshandel tillsammans med ytterligare en person. Enligt åklagarens stämningsansökan ska misshandeln ha ägt rum i februari och bestått av en mängd knytnäveslag och sparkar mot två personer. De ska även ha hoppat och stampat på personerna. Dom har inte fallit.

30-åringen är sedan tidigare dömd för flera brott. 2011 dömdes han till fängelse i ett år för grov stöld, stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel vid tre tillfällen, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Även 2012 dömdes 30-åringen för stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel. 2013 dömdes han för skadegörelse.

För attacken mot asylboendet i Tranås döms 30-åringen för skadegörelse till 100 dagsböter på 150 kronor vardera. Han ska också betala skadestånd på 4326 kronor

Rätten konstaterade också att 30-åringens brott ska ses som ett hatbrott då han sympatiserar med Nordiska motståndsrörelsen.

Attacken var en av 49 rapporterade attacker mot flyktingboenden under 2015. Den ingår i den sammanställning som Expo publicerade under slutet av förra året.
Daniel Vergara

Dödshotad journalists öde i Migrationsdomstolens händer

Jagas av nazister. Journalisten Niko Ago är hotad av nazistorganisationen Gyllene gryning och i Albanien utpekad som landets fiende av en tidigare president. För tre år sedan gav landstinget i Dalarna honom fristad i Sverige. Men nu vill Migrationsverket utvisa honom till Albanien och snart faller Migrationsdomstolens avgörande.

Så våldsamma är nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen

Expo har kartlagt 159 av de mest aktiva medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen – Sveriges största och farligaste nazistorganisation. Bara under förra året dömdes en dryg fjärdedel för vålds- eller vapenbrott. Samtidigt har flera förövare gått fria på grund av slarv i rättsväsendet. Det avslöjar Expo i kommande nummer av tidskriften.

Rikta blicken mot Skåne

Analys Niclas Nilsson. Nyligen publicerade SCB sin partisympatiundersökning. Sverigedemokraternas har fortsatt starkt stöd i opinionen. För att förstå partiets chanser till ökat politiskt inflytande bör blicken lämna huvudstaden och snarare fästas på vad som sker ute i landets kommuner i detta nu. Inte minst nere i söder.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro