sd oscar

Bild: Expo

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Publicerad 2016-10-11

SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Inför Sverigedemokraternas riksårsmöte år 2005 (då Jimmie Åkesson valdes till ordförande) blossade en infekterad strid upp mellan den tidigare ledningen för Sverigedemokraterna och utmanarna från dåvarande SDU, ledda av Åkesson. Utmanarna blev bland annat anklagade av den tidigare ledning för samröre med extremister.

En av anklagelsepunkterna gällde Sverigedemokraternas nuvarande finansministerkandidat Oscar Sjöstedt. Han var vid den här tiden ordförande för SDU i Stockholm, en lokalorganisation som han själv varit med och grundat.

Sjöstedt anklagades för att ha deltagit på en spelning anordnad av den nazistorganisationen Gula korset, som var en stödorganisation för fängslade nazister och drevs av det nazistiska nätverket Info 14. Gula korset hade inga problem med våldsanvändning och rena terrorbrott. Bland annat stöttade organisationen en nazist som år 1997 skickade en brevbomb till dåvarande justitieminister Laila Freivalds. Gula Korsets konserter omgärdades av stort hemlighetsmakeri och var endast öppen för personer inom den svenska vit makt-miljön.

Oscar Sjöstedt formulerade ett svar på anklagelserna i en skrivelse som Expo har tagit del av. I det interna dokumentet medger han att han varit på en nazistisk sammankomst, men menar att han inte riktigt hade förstått vad det handlade om:

"Sanningen är att jag efter en någorlunda blöt kväll blev meddragen av en bekant till en fest utan större vetskap om vare sig arrangör eller syfte. Väl på plats uppfattade undertecknad dock det subkulturella inslaget som alltför påtagligt och valde naturligtvis att lämna tillställningen relativt omgående."

Historierna går isär om Sjöstedt verkligen lämnade festen så som han påstår. Hans belackare under riksårsmötet hävdade tvärtom att Sjöstedt däckat på festen och fått köras hem dagen efter.

Oscar Sjöstedt fick stöd av Jimmie Åkesson som i ett brev till partimedlemmar inför riksårsmötet kallade anklagelserna för "lögner och förtal".

Den senaste tiden har det publicerats flera besvärande uppgifter om Oscar Sjöstedts förhållande till nazismen. Förra veckan publicerade sajten Inte rasist, men… (IRM) en film där Sjöstedt skrattande berättade hur några nazister han arbetat med sparkat på döda får och låtsats att de varit judar. IRM har även publicerat skolfoton och uppgifter som pekar ut Sjöstedt som rasistisk skinhead under slutet av 1990- och början av 2000-talet.

Expo har under eftermiddagen förgäves sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.
Mikael Färnbo

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro