Politiker hetsar mot muslimer efter övergreppen i Köln

Publicerad 2016-01-11

De sexuella övergreppen i Köln utnyttjas av europeiska ledare för att sprida hets mot muslimer. I Slovakien vill premiärministern stoppa all muslimsk invandring och i Tjeckien beskrivs flyktinginvandringen som en "invasion".

Efter de uppmärksammade sexuella övergreppen i tyska Köln har politiska ledare intensifierat hetsen mot muslimer. I den slovakiska valrörelsen inför valet den 5 mars har frågan hamnat i centrum. I torsdags förklarade Slovakiens socialdemokratiska premiärminister Roberto Fico att landet inte vill att ta emot flyktingar från "arabvärlden" inom ramen för EU:s omfördelningssystem.

Han sa att Slovakien "aldrig frivilligt kommer ta beslut som leder till att en enad muslimsk gemenskap bildas i Slovakien". Med hänvisning till övergreppen i Köln sa Fico även: "Multikulturalism är fiktion. Så fort du släpper in invandrare så kan du få sådana problem", rapporterar The Independent. Om muslimer sa han: "Det vore bäst om de inte kom till vårt land alls", rapporterar Deutsche Welle.

Ficos ord är inte bara retorik utan har även varit realpolitik, förra året släppte landet endast in kristna asylsökande från Irak. Det handlade om 169 personer, varav åtta beviljats asyl under 2015.

Det är inte bara i Slovakien som händelserna i Köln utnyttjats populistiskt av topp-politiker. Polens premiärminister Beata Szydlo har sagt: "Det som händer Köln visar att problemet är mycket allvarligare än vad europeiska ledare olyckligt och vårdlöst har trott", skriver Deutsche Welle.

Tjeckiens president Milos Zeman vädrade för ett par dagar sedan en konspirationsteori om att flyktingkatastrofen i själva verket är ett sätt för muslimska brödraskapet att ta över Europa: "jag tror att hela invasionen har organiserats av det muslimska brödraskapet med finansiellt stöd från flera stater" och att de strävar efter att "steg för steg få kontroll över Europa".
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA