Politiker hetsar mot muslimer efter övergreppen i Köln

Publicerad 2016-01-11

De sexuella övergreppen i Köln utnyttjas av europeiska ledare för att sprida hets mot muslimer. I Slovakien vill premiärministern stoppa all muslimsk invandring och i Tjeckien beskrivs flyktinginvandringen som en "invasion".

Efter de uppmärksammade sexuella övergreppen i tyska Köln har politiska ledare intensifierat hetsen mot muslimer. I den slovakiska valrörelsen inför valet den 5 mars har frågan hamnat i centrum. I torsdags förklarade Slovakiens socialdemokratiska premiärminister Roberto Fico att landet inte vill att ta emot flyktingar från "arabvärlden" inom ramen för EU:s omfördelningssystem.

Han sa att Slovakien "aldrig frivilligt kommer ta beslut som leder till att en enad muslimsk gemenskap bildas i Slovakien". Med hänvisning till övergreppen i Köln sa Fico även: "Multikulturalism är fiktion. Så fort du släpper in invandrare så kan du få sådana problem", rapporterar The Independent. Om muslimer sa han: "Det vore bäst om de inte kom till vårt land alls", rapporterar Deutsche Welle.

Ficos ord är inte bara retorik utan har även varit realpolitik, förra året släppte landet endast in kristna asylsökande från Irak. Det handlade om 169 personer, varav åtta beviljats asyl under 2015.

Det är inte bara i Slovakien som händelserna i Köln utnyttjats populistiskt av topp-politiker. Polens premiärminister Beata Szydlo har sagt: "Det som händer Köln visar att problemet är mycket allvarligare än vad europeiska ledare olyckligt och vårdlöst har trott", skriver Deutsche Welle.

Tjeckiens president Milos Zeman vädrade för ett par dagar sedan en konspirationsteori om att flyktingkatastrofen i själva verket är ett sätt för muslimska brödraskapet att ta över Europa: "jag tror att hela invasionen har organiserats av det muslimska brödraskapet med finansiellt stöd från flera stater" och att de strävar efter att "steg för steg få kontroll över Europa".
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro