10 gripna i Franrike – planerade politikermord

Publicerad 2017-10-18

En högerextrem sammansvärjning har avslöjats i Frankrike. Tio personer har gripits misstänkta för att ha planerat mörda politiker och migranter samt attackera moskéer.

Polisen grep på tisdagsmorgonen nio personer och senare under dagen ytterligare en person. De ska vara mellan 17 och 25 år och befunnit sig i Marseilleområdet. Poliskällor uppger att samtliga har högerextrema kopplingar, enligt flera franska medier rapporterar Dagens Nyheter.

Tillslaget är ett resultat av att polisen i fyra månader bedrivit spaning i regionen. Detta efter att en 21-åring man greps i Tarascon den 28 juni. Hemma hos mannen fann polisen två revolvrar och ett hagelgevär. Samtliga tio som nu har gripits har anknytning till mannen.

21-åringen drev en sajt tillägnad terroristen Anders Behring Breivik, som numer bytt namn till Fjotolf Hansen.

På sajten ska mannen ha skrivit om att döda politiker, "invandrare och militanta jihadister" samt om att attackera moskéer och andra platser där muslimer samlas. Enligt vad Dagens Nyheter uppger ska mannen ha skrivit på sajten:

"Om du också drömmer om att döda dem så kom med oss!"

Den 22 juli 2011 dödade Anders Behring Breivik 77 personer i regeringskvarteret i Oslo och på ön Utøya. Han dömdes till 21 års fängelse för terrordådet.
Anders Dalsbro

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA