10 gripna i Franrike – planerade politikermord

Publicerad 2017-10-18

En högerextrem sammansvärjning har avslöjats i Frankrike. Tio personer har gripits misstänkta för att ha planerat mörda politiker och migranter samt attackera moskéer.

Polisen grep på tisdagsmorgonen nio personer och senare under dagen ytterligare en person. De ska vara mellan 17 och 25 år och befunnit sig i Marseilleområdet. Poliskällor uppger att samtliga har högerextrema kopplingar, enligt flera franska medier rapporterar Dagens Nyheter.

Tillslaget är ett resultat av att polisen i fyra månader bedrivit spaning i regionen. Detta efter att en 21-åring man greps i Tarascon den 28 juni. Hemma hos mannen fann polisen två revolvrar och ett hagelgevär. Samtliga tio som nu har gripits har anknytning till mannen.

21-åringen drev en sajt tillägnad terroristen Anders Behring Breivik, som numer bytt namn till Fjotolf Hansen.

På sajten ska mannen ha skrivit om att döda politiker, "invandrare och militanta jihadister" samt om att attackera moskéer och andra platser där muslimer samlas. Enligt vad Dagens Nyheter uppger ska mannen ha skrivit på sajten:

"Om du också drömmer om att döda dem så kom med oss!"

Den 22 juli 2011 dödade Anders Behring Breivik 77 personer i regeringskvarteret i Oslo och på ön Utøya. Han dömdes till 21 års fängelse för terrordådet.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA