Anti-romskt parti gjorde ett succéval – kan förbjudas

Publicerad 2017-05-30

Partiet hetsar mot romer, hyllar nazistkollaboratörer och håller sig med ett eget paramilitärt garde. Nu vill åklagare förbjuda det slovakiska parlamentspartiet.

Ett förslag om att upplösa det högerextrema partiet Ľudová strana Naše, ĽSNS (Folkets parti vårt Slovakien), har lämnats till Högsta domstolen. Enligt åklagaren är partiets mål att nedmontera demokratin.

Åklagarens talesperson, Andrea Predajnova, sade i ett uttalande att det är ett parti med fascistiska tendenser som bryter mot konstitutionen, lagar och internationella avtal, rapporterar Reuters. ĽSNS förnekar kopplingar till fascismen och en av partiets parlamentsledamöter har meddelat att de nu ska studera åklagarens synpunkter, men påpekar samtidigt att partiaktiviteterna kommer att fortsätta som vanligt.

I förra årets parlamentsval fick ĽSNS ett väljarstöd på drygt åtta procent, vilket gav det 14 mandat. I nyligen utförda opinionsundersökningar verkar partiets popularitet öka och ligger nu på runt tio procent.

Slovakien har tagit emot få flyktingar och partipropagandan riktas istället mot romer och skandaler inom de övriga partierna. Dessutom förespråkar partiet utträde ur såväl EU som Nato.

ĽSNS leds av Marian Kotleba. Han är en beundrare av Jozef Tiso, som ledde den nazistiska lydregimen i Slovakien under andra världskriget. Efter krigsslutet dömdes Tiso till döden för landsförräderi.

ĽSNS är ökänt för sin anti-romska politik. Partiet kallar romerna för "zigenarparasiter". Enligt en rapport från Political Capital håller sig partiet med en egen paramilitär gren som bland annat utger sig för att skydda medborgarna mot romer. Partiets har försökt få det paramilitära gardet officiellt registrerat, vilket såväl inrikesdepartementet som Högsta domstolen har avslagit.

Det pan-europeiska partiet Alliance för Peace and Freedom, APF, presenterar ĽSNS som partner. APF samlar flera europeiska högerextrema partier. Den tidigare partiledaren för det numera nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti, Stefan Jacobsson, är generalsekreterare i sammanslutningen.

Det är inte första gången som Marian Kotleba har rättsväsendets ögon på sig. Föregångaren till ĽSNS förbjöds 2006. Förbudsrisken är inte heller den enda rättsprocess som rör partiet. Två av partiets parlamentsledamöter väntar åtal för hets mot folkgrupp riktat mot romer, judar och muslimer. Om de döms riskerar de sex års fängelse.

Om Högsta domstolen förbjuder ĽSNS så behåller deras representanter i parlamentet sina mandat.
Anders Dalsbro

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA