folkets demonstration

Samlingen Folkets demonstration lägger ned sin verksamhet. Det meddelas på organisationen hemsida. Foto: David Lagerlöf/Expo

Folkets demonstration upphör

Publicerad 2017-08-14

Två år efter starten lägger initiativet Folkets demonstration ned sin verksamhet. Det uppges på organisationens hemsida. Organisationen grundades av en SD-politiker som en reaktion mot regeringens flyktingpolitik. På sina manifestationer har de samlat flera ledande profiler inom extremhögern.

2015 lades grunden till det som kom att få namnet Folkets demonstration. Bakom stod SD-politikern Johan Widén och hans sambo Therese Larsson. Redan från start lockades personer från den antimuslimska miljön och sverigedemokrater av initiativet. Även flera av de högerextrema så kallade alternativmedierna och rasideologiska aktivister har närvarat vid organisationens arrangemang.

Innan beskedet om att organisationen upphör hann den anordna drygt tio offentliga sammankomster. Syftet med demonstrationerna uppges ha varit att vara en "enande och samlande kraft för Sverigevänliga och regim- och etablissemangskritiska åsikter". Ett stående inslag under demonstrationerna har varit kritik mot decemberöverenskommelsen och krav på regeringens avgång.

Som mest lockade Folkets demonstration cirka tusen personer. Vid den senaste demonstrationen i april anslöt ett par hundra. Demonstrationer har framför allt hållits i Stockholm, men även i Göteborg och Trelleborg.

På Folkets demonstrations hemsida ges ingen förklaringen till varför organisationen upphör. Endast det korta meddelandet "Vi har valt att avsluta Folkets demonstration" möter besökaren. På Facebook skriver grundaren Johan Widén:

"Detta val gör jag först och främst av hälso- och familjeskäl. För den som vill få den fullständiga bilden av mitt aktiva val att avsluta FD så kan jag varmt rekommendera att läsa min kommande bok: 'Folkets Demonstration – Hjältinnan som försvann'. I den kommer jag att berätta allt om Folkets Demonstration, kända namn som inte vågade tala, pengarna, bedrägeriet, strategin, konspirationerna, lögnerna med mera."

I senaste numret av Expo kan du läsa mer om Folkets demonstration, dess utveckling, aktiva personer och politiska inriktning.

Anders Dalsbro

LÄS MER:
SD-politiker bakom antimuslimsk manifestation (15-11-03)

Extremhögern samlad vid SD-anknuten demonstration (16-01-30)

Fler avgångskrav i efterspelet till "Folkets demonstration" (16-02-03)

Så hetsar talare på Folkets demonstration mot minoriteter (16-11-25)

Högerextremister manifesterar för uppmärksammad polis (17-02-13)

"Häng dom jävlarna" (17-04-03)

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA