Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I efterspelet till "Folkets demonstration" har SD:s ordförande i Enköping, Kristina Einarsdotter, krävt att arrangören Johan Widén lämnar alla sina politiska uppdrag. Widén har i dag uppdrag som ledamot i tekniska nämnden i Enköping samt nämndeman vid Uppsala tingsrätt.

Johan Widén anser inte att demonstrationen diskvalificerar honom för förtroendeuppdrag. Han har också fått stöd av Lars Frantzén, gruppledare i SD Enköpings kommunfullmäktige.

"Omständigheterna kring demonstrationen blev inte bra, men det kan inte Johan lastas för. Självklart ska Johan fortsätta med sitt engagemang i vår förening", skriver Lars Frantzén till Uppsala nya tidning.

– Det är hans privata åsikt. Det får stå för honom. Jag tycker inte agerandet är förenligt med Sverigedemokraterna, säger Kristina Einarsdotter.

Avgångskrav mot riksdagsledamot

I en intervju med Expo kräver nu Kristina Einarsdotter även att riksdagsledamoten och Upplandsdistriktets ordförande Pavel Gamov, samt distriktsombudsmannen tillika Håbo-politikern Linnea Bjuhr, avgår.

Enligt Kristina Einarsdotter har Johan Widén och Linnea Bjuhr arrangerat ett flertal hemliga medlemsmöten för särskilt inbjudna SD-medlemmar i distriktet. Mötena ska ha sanktionerats av distriktets ordförande, tillika riksdagsledamoten, Pavel Gamov.

– Det är aktiviteter som pågår i distriktet där Johan Widén, som är suppleant i våran kommunförening, samt en distriktsombudsman som heter Linnea Bjuhr för södra Uppland, Enköping och Håbo. De här mötena är sanktionerade av Pavel Gamov som är distriktsordförande för Upplandsdistriktet, säger hon.

– Sen är det såhär att samtliga medlemmar inte är inbjudna till de här mötena. Det reagerar jag väldigt starkt emot, säger hon.

Föreläsare från högerextrema Nya Tider

Enligt Kristna Einarsdotter ska föreläsare på mötena har varit uteslutna sverigedemokrater och personer kopplade till högerextrema tidningen Nya Tider. Till nästa möte, som ska hållas någon gång i februari, ska till exempel Nya Tider-skribenten Stefan Torssell ha bjudits in. Torssell var även en av talarna under "Folkets demonstration" i Stockholm i helgen.

Nya Tider är en högerextrem veckotidning med starka band till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

– Jag tycker för det första inte man ska ha möten där inte samtliga medlemmar är inbjudna. Jag tycker inte heller att man ska ha sverigedemokratmöten där det framförs främlingsfientliga åsikter. Det är inte hur man ska företräda Sverigedemokraterna. Det är inte mitt parti i sådana fall, säger hon.

Tycker du att alla de här personerna ska lämna sina politiska uppdrag?

– Ja, det tycker jag.

I dina ögon har de förbrukat sitt förtroende i och med de här mötena?

– Ja, de har förbrukat sitt förtroende hos mig i alla fall. Och inte bara hos mig.

"Det finns kommunikationsplaner"

Kristina Einarsdotter tycker inte att "Folkets demonstration" eller de hemliga mötena rimmar med hur man bör uppträda som sverigedemokrat.

– Det är ju så här att oavsett vilket parti du jobbar för eller oavsett vilket företag man jobbar åt så är du alltid utåt sett en representant. Jag har ett varumärke stämplat i min panna. Det krävs att jag uppträder korrekt. Det finns kommunikationsplaner att följa, säger hon.

Och enligt dig har de här personerna gått över gränsen?

– Jag tycker inte att det är förenligt med Sverigedemokraterna, säger hon.

Expo har sökt Pavel Gamov, Johan Widén och Linnea Bjuhr för en kommentar. Sverigedemokraterna centralt har vägrat uttala sig om de senaste avgångskraven.

Fotnot:

I en skriftlig kommentar till Expo förnekar Pavel Gamov att några uteslutna sverigedemokrater har talat på möten i distriket:

"Inga uteslutna sverigedemokrater har någonsin talat på något möte i distriktet och kommer aldrig någonsin att göra det heller."

Gamov förnekar även att Stefan Torssell ska tala på nästa medlemsmöte:

"Stefan Torssell kommer inte att tala på det aktuella medlemsmötet. Det kommer att vara en riksdagsledamot för Sverigedemokraterna som talar på mötet."

Pavel Gamov erkänner dock för SVT Uppsala att Stefan Torssell var inbjuden från början. Men han hävdar att man nu har bytt föreläsare:

– Det är den initiala information som har gått ut. Men han kommer inte att tala där. Utan istället kommer det vara en riksdagsledamot. Så det har skett en ändring av det. Det har det gjort, säger Gamov till SVT Uppsala.

När reportern frågar varför Gamov initialt dementerade uppgifterna och inte berättade att Torssell faktiskt var inbjuden, svarar Gamov:

– Jag svarade på frågan genom att säga att han inte kommer att tala där, vilket stämmer i sak. och det kommer alltså vara en riksdagsledamot som kommer och talar istället.

I mejlet till Expo anklagar Pavel Gamov Kristina Einarsdotter för att driva "en personlig vendetta" mot honom.