Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I söndags arrangerades en manifestation på Sergels torg i Stockholm under parollen "Folkets demonstration". Bakom arrangemanget, som lockade runt 300 deltagare, stod SD-politikern Johan Widén, som sitter i tekniska nämnden i Enköping kommun och som nämndeman i Uppsala tingsrätt.
 

Talare

 • Ingrid Carlqvist
  Driver den antimuslimska sajten Dispatch International och medverkar även med Sverigebevakning och svenskspråkiga artiklar på den amerikanska sajten Gatestone Institute. Carlqvist har de senaste åren samverkat med den nyfascistiska identitära rörelsen.
 • Stefan Torsell
  Krönikör i Nya tider. Tidningen bildades av den gamla redaktionen till den nedlagda tidningen Nationell Idag. Tidigare skrev Torsell krönikor på Avpixlat. 
 • Tania Groth
  Talesperson för den danska antimuslimska organisationen Pegida/For Frihed.
 • Hans Erling Jensen
  Lämnade Sverigedemokraterna våren 2015 sedan han hotats av uteslutning. Driver organisationen Right Hand Aid. Jensen har flera gånger uttryckt sympati för den nyfascistiska identitära rörelsen. 
 • Julia Nilsson Har tidigare deltagit på den demonstration som Johan Widén anordnade den 15 september i år på samma plats. Beskrivs av arrangörerna som "folkets röst"

Bland manifestationens talare fanns flera ledande personer inom den nordiska antimuslimska miljön. Expo kan även visa att en våldsdömd nazist var funktionär och nyfascistiska Nordisk ungdom slöt upp och delade ut flygblad.

I två av talen ursäktades de många misstänkta brandattentaten mot flyktingboenden runt om i landet. Gärningsmännen beskrevs bland annat som personer som vill "skydda sina barn".

– Jag tror att de gör de för att de vill rädda sina barn från att bli våldtagna, rånade, misshandlade och för att de ska slippa uppleva hur deras trygga by förvandlas till ett litet helvete på jorden. Även om deras metod är helt förkastlig så är det inget fel på deras slutledningsförmåga, sa manifestationens huvudtalare Ingrid Carlqvist när hon skulle förklara motiven till de misstänkta mordbränderna.

Ingrid Carlqvist ligger bakom flera antimuslimska projekt och har täta band till den internationella Counterjihadrörelsen.

På helgens manifestation flyttade hon skulden för misstänkta brandattentat mot asylmottagningar från den eventuella gärningsmannen och lade den i stället på politiker från nuvarande och tidigare regeringspartier.

– Det är djupt mänskligt att vilja skydda de sina. Det borde vara varje regerings instinkt att vilja skydda sitt eget folk. Men när Sveriges regeringar, den ena efter den andra, struntar i sitt eget folk dess trygghet och dess önskan att leva i fred och ro kommer en del att ta saken i sin egna händer. Det är det vi ser nu och hur hemskt det än är så ska skulden läggas på rätt personer. På Stefan Löfven och hans ministrar och alla hans föregångare, sa Ingrid Carlqvist och föreslog även att Löfven skulle ställas inför rätta för förräderi.

Talaren Tania Groth, en aktivist från danska Pegida, var inne på samma spår. Hon kallade flyktingarna för invaderande fiender och beskrev invandringspolitiken som en "självmordspakt". 

– Våldet är en logisk och hemsk konsekvens av en regering som misslyckats med att beakta de historiska och kulturella värderingarna hos sitt folk. Det är en konsekvens av en regering som ignorerar ropen från sitt folk, sa hon.

– Nu hör vi om människor som organiserar eller planerar att organisera grupper för att våldsamt försvara sig själva. Brännandet av flyktingförläggningar visar folks desperation och ilska, sa Tania Groth.

Groth beskrev även invandringen som slutsteget i förstörelsen av den västliga civilisationen och avslutade sitt tal med en uppmaning till kamp och "revolution".

– Inget mer politisk korrekt nonsens, inget med trevligt prat. Vi behöver agera nu. Sverige måste förändras. Nu är tiden att slåss för ditt land eller förlora det.

Även Ingrid Carlqvist förde en domedagsretorik och uppmanade till bildandet av en "motståndsrörelse" för att bevara "vårt Sverige" – en liknande uppmaning som Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth gav i ett uppmärksammat tal i Trelleborg för ett par veckor sedan.

Talaren Julia Nilsson var inne på samma linje.

- Den sittande regeringen håller på att utrota den svenska befolkningen, hävdade hon.

En annan talare var Stefan Torsell som är krönikör i Nya tider – en veckotidning med förankring i den rasideologiska miljön. Flera av medarbetarna i tidningen är före detta nationaldemokrater och tidningen har också öppnat upp sin debattsida för nazister. Nazistiska organisationer som Gyllene gryning i Grekland och Svenska motståndsrörelsen framställs i positiv dager, apartheidsystemet i Sydafrika rättfärdigas och antisemitiska konspirationsteorier marknadsförs i tidningen. I maj distribuerades tidningen av nazistiska Svenska motståndsrörelsen till hushåll i Sunnansjö i Dalarna.

Rasideologiska Nordisk ungdom slöt upp

Till demonstrationen mobiliserade även nyfascistiska Nordisk ungdom, en grupp som ingår i den rasideologiska miljön. Ett 20-tal aktivister deltog och delade ut propaganda från den nazistiska sajten Motgift i samband med demonstrationen. När talen var slut genomförde Nordisk ungdom en egen manifestation. 
 

 demo Nordisk ungdom vecklade ut en banderoll efter demonstrationen.(Foto:Expo)

 

Arrangören till "Folkets demonstration", Johan Widén har tidigare i år anordnat en manifestation i Stockholm under samma tema. Han har på sociala medier återkommande spridit material från nazistiska, nyfascistiska, och antisemitiska sajter. Bland annat har Widén "gillamarkerat" Nordisk Ungdoms lokal för sociala aktiviter. Även bildsajten Koling.nu och flera bilder på sidan har "gillamarkerats. Koling.nu hyllar politiskt våld, marknadsför Nordisk ungdom och sprider rasideologiskt, antisemitiskt och islamofobiskt material.

Widén har även delat material från Motgift författat av Svenska motståndsrörelsens tidigare ideolog Magnus Söderman. I inlägget skriver Söderman att "Sverige är ett paradis för homosexuella, judar, zigenare - ja alla som inte är vita".

 

 

 

 demoTobias Neuhold dömd för våldsbrott har tidigare uppmärksammats när han anordnade en "antivåldsdemonstration" i Eskilstuna. På helgens manifestation var han funktionär. (Foto: Expo)

 

En av funktionärerna på "Folkets demonstration" var den uppmärksammade och våldsdömde nazisten Tobias Neuhold. Han har en bakgrund i det nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti och dömdes 2013 för att ha misshandlat ett barn inne i en butik.

Neuhold har publicerat ett flertal bilder på sig själv det senaste året görandes Hitlerhälsning. I sociala medier manar han till och legitimerar våld. I april uppmanade han på Facebook till "väpnad kamp" och har gillamarkerat en hyllning till terroristen Anton Lundin Pettersson som med ett rasistiskt motiv mördade två personer på en skola i Trollhättan.

I april beskrev Neuhold politiker som "rasförrädare " och uppmanade till "radikal kamp":
"Har tröttnat på 'demokratin' som ska fungera så bra. Sverigevänliga partier som styrs av juden", skriver han och länkar till en rasideologisk film om ett påstått folkmord på "vita". 

Rasideologisk retorik om folkmord

Påståenden om ett pågående folkmord i Europa är vanligt i den rasideologiska miljön och var också något som flera talare tog upp.

– Det här handlar om förstörelsen av våra länder, det är i grunden ett folkmord som pågår. Låt detta sjunka in för en stund, sa till exempel talaren Tania Groth. 

Antiziganism och muslimhat

Förutom en ursäktande hållning till mordbränder innehöll flera tal hätska antimuslimska budskap. Muslimer pekades bland annat ut som våldsamma och anklagades för att driva en agenda för att erövra västvärlden och Sverige. Ingrid Carlqvist uppmanade åhörarna att bära ett kors eller en torshammare runt halsen. 

– Låt det bli en symbol för att du inte accepterar den muslimska massinvandringen som förr eller senare kommer göra Sverige till en del av det muslimska kalifatet som varje imam drömmer om.

Tania Groth var inne på samma spår och gav sig även på romerna som hon bland annat anklagade för att "skita i parker" och "råna människor"

Expo har förgäves sökt Johan Widén för en kommentar.