NMR bil

21-åringen (maskad) i samband med att Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg tidigare i år. Foto: Expo

NMR-ledare döms för våldsamt motstånd

Publicerad 2017-12-20

Tre aktivister från Nordiska motståndsrörelsen fick sin bil stoppad av polis. I samband med detta uppstod bråk. Nyköpings tingsrätt dömer nu en av männen för våldsamt motstånd.

Den 8 september, söder om Stockholm, stannade polis en bil för kontroll. I bilen befann sig tre aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. En av dem, en 21-årig man, visade sig vid visitering ha två knivar på sig. Mannen bar byggarbetsbyxor, men eftersom han inte ville uppge om knivarna var arbetsredskap eller legitimera sig så greps han. I samband med det satte han sig i motvärn mot polisen. 21-åringen belades med handfängsel och en så kallad spotthuva.

Samtliga tre personer som befann sig i bilen är kärnaktivister i Nordiska motståndsrörelsen. I samband med poliskontrollen säger en av passagerarna i bilen till polis på plats: "Skulle ni sagt så här: 'vi ser vilka ni är grabbar, men vi tänker inte följa vår jävla chefs direktiv att trakassera politiskt oliktänkande', då skulle jag kunna säga till dig vart vi var på väg." En stund längre fram säger aktivisten även till polisen: "Ni är en skam för den vita rasen". Det framgår i en video från händelsen som nazistorganisationen lagt ut på nätet.

Nyköpings tingsrätt dömde mannen till dagsböter om 60 á 50 kr för våldsamt motstånd. Då det inte anses uteslutet att knivarna var arbetsredskap så frias han på den punkten. Likväl döms han för brott mot knivlagen, då han att i oktober 2016 ertappats bärande kniv i Visby. Hans döms även för att i januari i år snattat tre par shorts i en butik i Södertälje.

21-åringen är en av Nordiska motståndsrörelsens ledargestalter i Stockholm.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA