daniel riazat foto riksdagen

Riksdagspolitikern Daniel Riazat hotades till livet på sociala medier. Foto: Riksdagen

Riksdagspolitiker dödshotades på Twitter – man döms för olaga hot

Publicerad 2017-09-27

Riksdagspolitikern Daniel Riazat (V) dödshotades på Twitter. På onsdagen dömde Umeå tingsrätt en 26-årig man för olaga hot.

För drygt ett år sedan utsattes vänsterpartisten och riksdagsledamoten Daniel Riazat för dödshot på Twitter. I ett direktmeddelande till honom uttryckte en 26-årig man att han var missnöjd över hur Riazat beskrev Sverigedemokraterna.

När Daniel Riazat publicerade ett av 26-åringens direktmeddelanden offentligt blev han upprörd och skrev till Riazat bland annat "Du ska dö" samt olika rasistiska tillmälen.

En enhällig tingsrätt dömde mannen till dagsböter. Samtidigt avslog rätten Daniel Riazats skadeståndskrav med motiveringen att kränkningen inte var så allvarlig.

Rätten tar även hänsyn till att mannen har en intellektuell funktionsnedsättning, vilket påverkade bötesstraffets storlek.

26-åringen medgav handlingen men förnekade brott med hänvisning till att uppsåt saknades.

Daniel Riazat har tidigare sagt att han ser målet som principiellt viktigt.

– Det finns ett stort mörkertal över hur mycket hot och hat som antirasister, demokrater och rasifierade får ta emot. Att anmäla dem är ett sätt att offentliggöra det. Förhoppningsvis kan det även vara avskräckande för andra som sprider hat, sa han till Expo i anslutning till att 26-åringen åtalades.
Anders Dalsbro

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA