daniel riazat foto riksdagen

Riksdagspolitikern Daniel Riazat hotades till livet på sociala medier. Foto: Riksdagen

Riksdagspolitiker dödshotades på Twitter – man döms för olaga hot

Publicerad 2017-09-27

Riksdagspolitikern Daniel Riazat (V) dödshotades på Twitter. På onsdagen dömde Umeå tingsrätt en 26-årig man för olaga hot.

För drygt ett år sedan utsattes vänsterpartisten och riksdagsledamoten Daniel Riazat för dödshot på Twitter. I ett direktmeddelande till honom uttryckte en 26-årig man att han var missnöjd över hur Riazat beskrev Sverigedemokraterna.

När Daniel Riazat publicerade ett av 26-åringens direktmeddelanden offentligt blev han upprörd och skrev till Riazat bland annat "Du ska dö" samt olika rasistiska tillmälen.

En enhällig tingsrätt dömde mannen till dagsböter. Samtidigt avslog rätten Daniel Riazats skadeståndskrav med motiveringen att kränkningen inte var så allvarlig.

Rätten tar även hänsyn till att mannen har en intellektuell funktionsnedsättning, vilket påverkade bötesstraffets storlek.

26-åringen medgav handlingen men förnekade brott med hänvisning till att uppsåt saknades.

Daniel Riazat har tidigare sagt att han ser målet som principiellt viktigt.

– Det finns ett stort mörkertal över hur mycket hot och hat som antirasister, demokrater och rasifierade får ta emot. Att anmäla dem är ett sätt att offentliggöra det. Förhoppningsvis kan det även vara avskräckande för andra som sprider hat, sa han till Expo i anslutning till att 26-åringen åtalades.
Anders Dalsbro

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA