Två häktade för attack på synagoga i Göteborg

Publicerad 2017-12-13

Två av de tre män som suttit anhållna för attacken på en synagoga i Göteborg i lördags har på onsdagen häktats, på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand.

De båda häktade är 18 respektive 21 år gamla, den ene kommer från Syrien och den andre är född i Palestina. Den tredje mannen har försatts på fri fot.

– Vi har mer som styrker deras delaktighet, än vad vi har emot den tredje mannen, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till GP.

Det var i lördags kväll som en grupp maskerade personer kastade brinnande flaskor med bensin, så kallade molotovcocktails, mot synagogan i centrala Göteborg. Inne i synagogan pågick en fest, och deltagarna fick söka skydd i källaren. Ingen skadades fysiskt.

Tre män greps inom kort, och anhölls misstänkta för försök till mordbrand. Inför häktingsförhandlingarna på onsdagen ändrade åklagaren rubriceringen till grov mordbrand.

– Det har funnits en betydande spridningsrisk, säger Stina Lundqvist till GP.

Polisen arbetar efter teorin att attacken har samband med USA:s president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad i förra veckan, och att motivet varit att "kränka en folkgrupp och en religion".

Båda de häktade förnekar brott.

På måndagen attackerades ett judiskt kapell i Malmö med molotovcocktails. Vid den händelsen befann sig inga människor i byggnaden, som heller inte skadades.
Daniel Wiklander

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA