Expos VD Daniel Poohl får ta emot Artister mot nazisters stipendium på 600000 kronor.
© Emma Teeling

EXPO fick stipendium av Artister mot nazister

Publicerad 2006-01-31

Föreningen Artister mot nazister, grundad 2001 av Mikael Wiehe och Tomas Ledin, delar varje år ut en miljon kronor till privatpersoner och organisationer som aktivt bekämpar rasism och främlingsfientlighet. Den 30 januari delades stipendierna för år 2006 ut på Nalen i Stockholm.

EXPO är en av de stolta stipendiaterna och mottog 600 000 kr med motiveringen att "under lång tid gjort en oerhört betydelsefull insats i kampen mot nazismen i Sverige" och "genom opinionsbildning och rådgivning aktivt motverkat spridningen av högerextrema och rasistiska idéer." På scen passade Expos VD Daniel Poohl på att tacka, inte bara Artister mot nazister, utan alla Expos medarbetare runt om i landet.

"Mord föregås av ord"
Ett av de starkaste tacktalen hölls av Lars Gårdfeldt, en präst som arbetar aktivt med att bekämpa hatbrott. Gårdfeldt talade om hur brott mot homosexuella negligeras av polisen och hur de mordhot han själv regelbundet utsätts för aldrig utreds. Han menade också att det är viktigt att komma ihåg att "mord föregås av ord" och att det våld rasister utövar sällan kommer som en blixt från klar himmel.

"Alltid velat bli rockhjälte"
"Jag har alltid velat bli rockhjälte men blev rektor" konstaterade Johan Sjövall på bred värmländska. Han erhöll en större summa för sitt enträgna arbete mot rasism på Vålbergsskolan i Karlstad. Liksom flera andra av stipendiaterna kunde han vittna om de konsekvenser hans engagemang lett till - efter att ha blivit överfallen av rasister krävdes bland annat väktarskydd av hans hem. Juryn menade att Sjövall gjort en betydande insats i det antirasistiska arbetet, inte minst genom att han "trots olika hot och angrepp" har fortsatt "det kontinuerliga arbetet med att motverka spridningen av högerextrema och rasistiska idéer."

Flera av priserna gick till personer som överlevt koncentrationslägren och ägnat en stor del av sitt liv åt att föreläsa på skolor och arbetsplatser om övergreppen. En av dessa var Abraham Frischer som enligt juryns motivering på ett ytterst självutlämnade sätt berättat sin historia inte bara i skolor utan också i TV och tidningar. Frischer sade att stipendiet är "ett erkännande för det lidande nazisterna gett mig" och uppmanade publiken att inte låta sig luras av "detta ogräs".

På scen fanns också några av de artister som står bakom föreningen. Mikael Wiehe sjöng sin "sång till modet", Tomas Ledin hoppades på "den nya tiden" och Raymond och Maria framträdde med sin "redan idag."

För att läsa om ytterligare stipendiater, gå in på Artister mot nazisters hemsida http://www.artistermotnazister.nu

ANNA AMNÉUS
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA