Sverigedemokraterna i riksdagen

Publicerad 2010-09-20

Sverigedemokraterna har nått sitt mål. Med stöd av runt 5,7 procent av väljarna tar partiet plats i riksdagen. I dagsläget sitter partiet dessutom som vågmästare.Det var en tagen Jimmie Åkesson som i dag mötte sina partikamraters jubel vid partiets valvaka.
- Vi har skrivit politisk historia, förklarade han.

Nu blickar partiet framåt. I en kommentar till Expo.se säger Jimmie Åkesson att han hoppas på en liknande utveckling som i Danmark,
– Jag hoppas kunna påbörja samma politik som i Danmark och med det menar jag en invandring som är betydligt lägre än idag, säger Jimmie Åkesson till Expo.

Enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Sven-Olof Sällström blir en av partiets första åtgärder att ta fram siffror på invandringens kostnader.
– Vi sträcker ut en hand till samtliga partier. Det är upp till de andra partierna att ta ansvar, säger han.

Sverigedemokraterna sitter nu som en kil mellan de två blocken. Fredrik Reinfeldt har under kvällen öppnat upp för ett bredare samarbete över blockgränserna för att hålla Sverigedemokraterna utanför makten. I sitt segertal bjöd han in Miljöpartiet till samtal. Mona Sahlin och hennes kollegor i det rödgröna samarbetet har å sin sida tydligt förklarat att de inte vill medverka till att Sverigedemokraterna får inflytande.
Maria Lundqvist, Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA