Sverigedemokraterna i riksdagen

Publicerad 2010-09-20

Sverigedemokraterna har nått sitt mål. Med stöd av runt 5,7 procent av väljarna tar partiet plats i riksdagen. I dagsläget sitter partiet dessutom som vågmästare.Det var en tagen Jimmie Åkesson som i dag mötte sina partikamraters jubel vid partiets valvaka.
- Vi har skrivit politisk historia, förklarade han.

Nu blickar partiet framåt. I en kommentar till Expo.se säger Jimmie Åkesson att han hoppas på en liknande utveckling som i Danmark,
– Jag hoppas kunna påbörja samma politik som i Danmark och med det menar jag en invandring som är betydligt lägre än idag, säger Jimmie Åkesson till Expo.

Enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Sven-Olof Sällström blir en av partiets första åtgärder att ta fram siffror på invandringens kostnader.
– Vi sträcker ut en hand till samtliga partier. Det är upp till de andra partierna att ta ansvar, säger han.

Sverigedemokraterna sitter nu som en kil mellan de två blocken. Fredrik Reinfeldt har under kvällen öppnat upp för ett bredare samarbete över blockgränserna för att hålla Sverigedemokraterna utanför makten. I sitt segertal bjöd han in Miljöpartiet till samtal. Mona Sahlin och hennes kollegor i det rödgröna samarbetet har å sin sida tydligt förklarat att de inte vill medverka till att Sverigedemokraterna får inflytande.
Maria Lundqvist, Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.