Sverigedemokraterna i riksdagen

Publicerad 2010-09-20

Sverigedemokraterna har nått sitt mål. Med stöd av runt 5,7 procent av väljarna tar partiet plats i riksdagen. I dagsläget sitter partiet dessutom som vågmästare.Det var en tagen Jimmie Åkesson som i dag mötte sina partikamraters jubel vid partiets valvaka.
- Vi har skrivit politisk historia, förklarade han.

Nu blickar partiet framåt. I en kommentar till Expo.se säger Jimmie Åkesson att han hoppas på en liknande utveckling som i Danmark,
– Jag hoppas kunna påbörja samma politik som i Danmark och med det menar jag en invandring som är betydligt lägre än idag, säger Jimmie Åkesson till Expo.

Enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Sven-Olof Sällström blir en av partiets första åtgärder att ta fram siffror på invandringens kostnader.
– Vi sträcker ut en hand till samtliga partier. Det är upp till de andra partierna att ta ansvar, säger han.

Sverigedemokraterna sitter nu som en kil mellan de två blocken. Fredrik Reinfeldt har under kvällen öppnat upp för ett bredare samarbete över blockgränserna för att hålla Sverigedemokraterna utanför makten. I sitt segertal bjöd han in Miljöpartiet till samtal. Mona Sahlin och hennes kollegor i det rödgröna samarbetet har å sin sida tydligt förklarat att de inte vill medverka till att Sverigedemokraterna får inflytande.
Maria Lundqvist, Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA