Band med nazistförflutet spelas på SR

Publicerad 2011-12-19

Sveriges radio P4 Sörmlands har uppmärksammats efter att de på en top fem-lista plockat in en låt av bandet Völund Smed som anklagas för att ha nazistkopplingar. En av bandets medlemmar var tidigare ledande inom Nationalsocialistisk front och spelade i vit makt-bandet Pluton Svea.

Det var i fredags som P4 Radio Sörmland plockade in låten av Völund Smed på sin topp fem-lista. På sin facebooksida skriver en av gruppens medlemmar att låten är tillägnad Daniel Wretström, enligt tidningen Folket. Wretström har blivit en martyr för högerextremister och nazister efter att han år 2000 mördades utanför Stockholm. En händelse som nazister uppmärksammat varje år fram till 2011 i en demonstration i Salem till hans minne.

Völund Smeds sångare Micke Fundberg nekar till att den aktuella låten som spelas på radio skulle handla om Daniel Wretström.

– En i bandet kände för länge sedan en kille som blivit mördad i Stockholm och på alla sina vänners dödsdag har han lagt ut den här låten. Detta är bara en daglig hälsning till en person som dog just den dagen, säger Fundberg till SVT.

Fundberg förnekar även att bandet skulle ha några kopplingar till nazismen. Han säger att bandet är opolitiskt.

1995 kompade Völund Smed vit makt- musikern Karolina under namnet Svea Skins. Völund Smed släppte sin första skiva på vit makt-bolaget Ragnarock Records. Bandet uppger själva att de splittrades 1996 och återförenades 2005. Idag består bandet till stor del av originaluppsättningen. En av bandmedlemmarna har tidigare varit aktiv i Nationalsocialistisk front och har spelat i vit makt-bandet Pluton Svea. Bandmedlemmen är dömd för flera brott, bland annat hets mot folkgrupp. I samband med en spelning i mitten av 1990-talet gjorde sångaren i Völund Smed en så kallad Hitlerhälsning.

Sveriges radio kanalchef för programmet Top 5, Kent Nilsson, säger att de haft en diskussion om Völund Smeds låt skulle få spelas.

– Det är ju lite kontroversiellt med den här typen av band. Om något bands textinnehåll strider mot yttrandefrihetsgrundlagen eller SR:s programregler spelas de inte i Sveriges Radio. Men just den här låtens text kunde vi inte hitta något som var på något sätt främlingsfientligt, säger Kent Nilsson, till Folket.

Kent Nilson uppger även att Sveriges Radio kommer att diskutera om låten ska fortsätta att spelas.
Daniel Vergara

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro